Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sceneklar. IOC-præsident tog imod verdenspressen efter den 129. olympiske session.
Foto: Gregers Tycho/Polfoto

Sceneklar. IOC-præsident tog imod verdenspressen efter den 129. olympiske session.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Under angreb: Præsidenten kan se atleterne i øjnene

IOC-præsident Thomas Bach vakler ikke i beslutningen om at lade Rusland deltage i Rio.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thomas Bach sad roligt med ansigtet foldet i dets vanlige næsten forstenede udtryk. Ingen smil, intet suk. Og da han endelig tog sig tid til at svare, var det med den største selvfølgelighed, som altid.

Den kvindelige journalist fra russisk stats-tv havde ellers gjort sit for at slå præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC) ud af hans komfortzone.

»Det ser ud til, at du personligt hjalp os. Er det sandt, at du gjorde det? Og var det svært, at hjælpe os, når reaktionerne har været så aggressive? Og tror du, at det var et direkte angreb på Rusland?«.

Thomas Bach tændte sin mikrofon:

»Som jeg har forklaret: Vores afgørelse i sagen om doping i Rusland har ikke været et spørgsmål om at hjælpe nogen her eller nogen der. Det har alene været et spørgsmål om retfærdighed«.

»Af samme grund får ingen russiske politikere lov til at deltage ved legene«.

Selv om præsidenten formentlig var ved at være slidt tynd i striben af kritiske spørgsmål om IOC-toppens beslutning om ikke at udelukke Rusland fra at deltage ved legene i Rio, så havde han næppe ønsket sig et olympisk skulderklap fra Rusland, da han holdt pressekonference i et propfyldt konferencerum som afrunding af den 129. IOC-session.

Jeg kan love jeg, at jeg har set mange atleter i øjnene allerede ved mine mange besøg i den olympiske by. Min samvittighed er ren

Siden det internationale antidopingagentur Wada afslørede omfattende statskontrolleret doping i Rusland fra 2011 til 2015 og IOC alligevel tillod rene russiske atleter at deltage i Rio, har Thomas Bach været udsat for massiv kritik. Antidopingorganisationer – herunder Anti Doping Danmark – har kaldt det en »skamplet« på OL, at det russiske flag skal vaje over det Olympiske Stadion i Rio. Atleter og idrætsledere har tvivlet på, om de ’rene’ russere er så rene endda. Og endelig har iagttagere af den olympiske bevægelse mere end antydet, at Thomas Bach har favoriseret Rusland, fordi det blandt andet er på baggrund af russiske stemmer, at han i dag sidder på toppen af den magtfulde organisation.

Måske var det alle disse angreb, der fik den tidligere tyske fægtemester til at give sin personlige version af, hvad der gjorde udslaget i dopingskandalen.

»Der har været gode argumenter på begge sider. For mig handler det om at kunne se atleterne i øjnene. Det kan jeg sige, at det kan jeg gøre med god samvittighed«, sagde Thomas Bach, mens han førte sin højre hånd op til hjertet – lige under brystlommen med det olympiske logo.

Og så forklarede han, hvor vigtigt det er for ham og hele den olympiske bevægelse ikke at dømme uskyldige. At idrætsudøvere uanset nationalitet får mulighed for at bevise deres uskyld. Og hvor vigtigt det er for hele IOC at tage udgangspunkt i individet og ikke nationen.

»Jeg kan love jeg, at jeg har set mange atleter i øjnene allerede ved mine mange besøg i den olympiske by. Min samvittighed er ren«, sagde Thomas Bach.

Tilbage står så det faktum, at tyskeren trods beslutningen om at lade de enkelte internationale idrætsforbund på hårdest mulige måde holde tidligere dopingstraffede russiske atleter ude af OL, at lade alle atleter, der optræder i Wada’s Ruslandsrapport væk, og lade det være til den enkelte atlet at bevise sin uskyld, nu står med langt mere end 200 udøvere fra Rusland ved OL.

I alt 271 russiske atleter har fået lov til at stille op i Rio ud af de i første omgang 389 tilmeldte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden