Foto: Patrick Semansky/AP
OL 2016

Otte russiske atleter håber til det sidste på OL-deltagelse

En række russiske idrætsfolk venter i spænding på at få lov til at dyste i Rio.

OL 2016

Helt frem til, at OL i aften skydes i gang på det legendariske Maracana Stadion, håber en række russiske atleter på, at de får lov til at deltage i legene i Rio de Janeiro.

I alt står den russiske delegation til lige nu at sende 271 atleter til Brasilien for at konkurrere i OL, men det tal kan altså ende med at blive højere.

For to uger siden besluttede Den Internationale Olympiske Komité (IOC), at alle russiske atleter skulle bevise deres uskyld, hvis de ville være en del af legene i Rio de Janeiro.

En mindre gruppe af de udelukkede har klaget til Den Internationale Sportsdomstol (CAS) i håb om alligevel at få tilladelse til at stille op.

Ifølge Ruslands Olympiske Komité (ROC) er man fortsat i gang med at kigge på fem sager for henholdsvis tre cykelryttere, en bryder og en roer.

Samtidig har CAS sendt afgørelsen om en eventuel OL-deltagelse for yderligere tre atleter tilbage til disse atleters respektive forbund.

Appelsager har hjulpet Rusland

Balladen omkring de russiske idrætsfolk tager sit udgangspunkt i den såkaldte McLaren-rapport, der har sendt rystelser gennem sportsverdenen. Rapporten viser, at den russiske stat i en årrække har kørt et storstilet dopingprogram for at styrke hundredvis af landets udøvere.

Dopingsnyderiet har fået mange til at kræve, at IOC helt udelukkede Rusland fra at tage del i legene i Rio de Janeiro.

Dette afviste IOC, som besluttede, at de russiske atleter i udgangspunktet er forment adgang til Rio de Janeiro – men at de enkelte udøvere kan få lov til at deltage, hvis de hver især kan påvise, at de aldrig har taget doping eller aldrig har været sat i forbindelse med doping.

Den endelige beslutning om deltagelse, besluttede IOC i sidste uge, skulle derfor tages i 27 internationale idrætsforbund. Det har altså resulteret i, at 118 russiske deltagere ud af de oprindelige 389 kvalificerede, blev udelukket.

Senest er en række appelsager blevet afgjort. Det betyder, at blandt andre 11 judokæmpere og 11 boksere får lov til at deltage i legene i Brasilien.

Foto: Leo Correa/AP

Kritik fra russisk side

I går meldte Den Internationale Sportsdomstol så ud, at IOC ikke kan nægte russiske atleter adgang til OL på baggrund af tidligere dopingdomme.

Denne afgørelse kommer i forbindelse med en appel fra to russiske roere, Anastasia Karabelshikova og Ivan Podshivalov. De var begge blevet nægtet adgang til OL i Rio, fordi de tidligere har afsonet dopingdomme.

Men det strider altså imod grundlæggende retsprincipper, vurderer CAS, og nu skal det internationale forbund for roning vurdere, om de to russere kan tørne ud i Rio de Janeiro.

Den russiske delegation er for længst ankommet til den brasilianske storby. Her udtalte præsidenten for Ruslands Olympiske Komité, Alexander Zhuko,v sig på skarpeste vis om den behandling, han mener, landets atleter er blevet udsat for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det russiske hold er sandsynligvis det reneste i Rio. De russiske atleter har formentlig oplevet den hårdeste kontrol frem mod OL, fordi de har fået foretaget flere tests og tjek. Oven i det skal de russiske atleter igennem yderligere tests i den olympiske by«, siger Alexander Zhukov til BBC.

Prominente navne venter fortsat

I går fik en række russiske sportsfolk i blandt andet disciplinerne boksning, judo og badminton tilladelse til at stille op i Rio de Janeiro.

Samtidig håber et af de mest prominente russiske sportsnavne fortsat på at kunne få lov af IOC til at deltage i OL. Nemlig Yuliya Stepanova, der håber på at stille op i 800 meter løb.

Yuliya Stepanova er blevet kendt, fordi hun som whistleblower har medvirket til at afsløre det statskontrollerede dopingmisbrug i Rusland. Netop nu har flere end 240.000 mennesker skrevet under på en underskriftindsamling, der opfordrer IOC til at give Stepanova lov til at stille op i Rio, til trods for, at hun tidligere er dømt for doping.

Det bliver i øvrigt – hvis alt går efter planen – volleyballspilleren Sergej Tetyukhin, der i aften skal bære det russiske flag ind på Maracana Stadion ved åbningsceremonien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce