Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Patrick Semansky/AP
OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Otte russiske atleter håber til det sidste på OL-deltagelse

En række russiske idrætsfolk venter i spænding på at få lov til at dyste i Rio.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helt frem til, at OL i aften skydes i gang på det legendariske Maracana Stadion, håber en række russiske atleter på, at de får lov til at deltage i legene i Rio de Janeiro.

I alt står den russiske delegation til lige nu at sende 271 atleter til Brasilien for at konkurrere i OL, men det tal kan altså ende med at blive højere.

For to uger siden besluttede Den Internationale Olympiske Komité (IOC), at alle russiske atleter skulle bevise deres uskyld, hvis de ville være en del af legene i Rio de Janeiro.

En mindre gruppe af de udelukkede har klaget til Den Internationale Sportsdomstol (CAS) i håb om alligevel at få tilladelse til at stille op.

Ifølge Ruslands Olympiske Komité (ROC) er man fortsat i gang med at kigge på fem sager for henholdsvis tre cykelryttere, en bryder og en roer.

Samtidig har CAS sendt afgørelsen om en eventuel OL-deltagelse for yderligere tre atleter tilbage til disse atleters respektive forbund.

Appelsager har hjulpet Rusland

Balladen omkring de russiske idrætsfolk tager sit udgangspunkt i den såkaldte McLaren-rapport, der har sendt rystelser gennem sportsverdenen. Rapporten viser, at den russiske stat i en årrække har kørt et storstilet dopingprogram for at styrke hundredvis af landets udøvere.

Dopingsnyderiet har fået mange til at kræve, at IOC helt udelukkede Rusland fra at tage del i legene i Rio de Janeiro.

Dette afviste IOC, som besluttede, at de russiske atleter i udgangspunktet er forment adgang til Rio de Janeiro – men at de enkelte udøvere kan få lov til at deltage, hvis de hver især kan påvise, at de aldrig har taget doping eller aldrig har været sat i forbindelse med doping.

Den endelige beslutning om deltagelse, besluttede IOC i sidste uge, skulle derfor tages i 27 internationale idrætsforbund. Det har altså resulteret i, at 118 russiske deltagere ud af de oprindelige 389 kvalificerede, blev udelukket.

Senest er en række appelsager blevet afgjort. Det betyder, at blandt andre 11 judokæmpere og 11 boksere får lov til at deltage i legene i Brasilien.

Foto: Leo Correa/AP

Kritik fra russisk side

I går meldte Den Internationale Sportsdomstol så ud, at IOC ikke kan nægte russiske atleter adgang til OL på baggrund af tidligere dopingdomme.

Denne afgørelse kommer i forbindelse med en appel fra to russiske roere, Anastasia Karabelshikova og Ivan Podshivalov. De var begge blevet nægtet adgang til OL i Rio, fordi de tidligere har afsonet dopingdomme.

Men det strider altså imod grundlæggende retsprincipper, vurderer CAS, og nu skal det internationale forbund for roning vurdere, om de to russere kan tørne ud i Rio de Janeiro.

Den russiske delegation er for længst ankommet til den brasilianske storby. Her udtalte præsidenten for Ruslands Olympiske Komité, Alexander Zhuko,v sig på skarpeste vis om den behandling, han mener, landets atleter er blevet udsat for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det russiske hold er sandsynligvis det reneste i Rio. De russiske atleter har formentlig oplevet den hårdeste kontrol frem mod OL, fordi de har fået foretaget flere tests og tjek. Oven i det skal de russiske atleter igennem yderligere tests i den olympiske by«, siger Alexander Zhukov til BBC.

Prominente navne venter fortsat

I går fik en række russiske sportsfolk i blandt andet disciplinerne boksning, judo og badminton tilladelse til at stille op i Rio de Janeiro.

Samtidig håber et af de mest prominente russiske sportsnavne fortsat på at kunne få lov af IOC til at deltage i OL. Nemlig Yuliya Stepanova, der håber på at stille op i 800 meter løb.

Yuliya Stepanova er blevet kendt, fordi hun som whistleblower har medvirket til at afsløre det statskontrollerede dopingmisbrug i Rusland. Netop nu har flere end 240.000 mennesker skrevet under på en underskriftindsamling, der opfordrer IOC til at give Stepanova lov til at stille op i Rio, til trods for, at hun tidligere er dømt for doping.

Det bliver i øvrigt – hvis alt går efter planen – volleyballspilleren Sergej Tetyukhin, der i aften skal bære det russiske flag ind på Maracana Stadion ved åbningsceremonien.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden