Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
RioOnWatch.org
Foto: RioOnWatch.org

Fakkelkrig. »Skammens fakkel« er malet sort og blodrød og symboliserer volden i Rios fattige forstæder.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Skammens fakkel' mødt med tåregas og gummikugler

Hele to fakler passerede gennem Rios fattige forstæder på vej til åbningsceremonien for OL.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Faklen har rejst langt - de sidste tre måneder har den været hele Brasilien rundt på vej til åbningsceremonien i Rio.

Næstsidste etape på rejsen gik gennem de fattige og oversete forstæder nord for Rio. De huser næsten en fjerdedel af statens befolkning og føler sig overset i OL-forberedelserne, hvor næsten alle investeringer er gået til de mere velstillede dele af millionbyen.

Befolkningen viste sin utilfredshed ved at stille op med en alternativ »Skammens fakkel«. Uden ild, men malet med sort farve og røde »bloddråber«, skulle den symbolisere den fattigdom og vold, befolkningen lever med i hele det område, der er kendt under navnet »Baixada Fluminense«, hvor turister og journalister nærmest aldrig sætter deres ben.

Det var en række lokale græsrodsorganisationer, som kalder sig »Forum for råbet fra Baixada«, der stod bag aktionen, og ifølge en af lederne, Douglas Almeida, er protesten ikke rettet mod OL som sådan.

»Vi protesterer mod den måde, OL foregår på og mod at folk her i baixadaen er overladt til sig selv på grund af myndighedernes ligegyldighed, og vi føler stor smerte ved den manglende sikkerhedssituation«, sagde han ifølge Agencia Brasil.

Forsømt af myndighederne

Området, som består af hele 13 kommuner, er hærget af kriminalitet og bander, der bekæmper hinanden. Alene i de seneste par måneder er 11 kandidater til byråd og borgmesterposter blevet myrdet, formentlig på grund af deres forbindelser til rivaliserende militser, skriver nyhedsbrevet RioOnWatch, som følger OL bag kulisserne i de fattige dele af byen.

Ved at lade faklen passere gennem området ville OL-komiteen vise den positive side af området, som både rummer berømte sambaskoler og atleter. Flere repræsentanter for Rios mange favelaer har også fået lov til at bære faklen, som et tegn på inklusion og mangfoldighed.

Mange tilskuere udtrykte da også glæde og stolthed over at se faklen på nært hold.

»Situationen her får mange til at synes, at det er absurd med faklen, men jeg tror det er vigtigt for Alice (niece, red.) at gøre noget patriotisk«, sagde for eksempel Andrea fra Duque de Caxias - den største kommune i Baixadaen - til RioOnWatch. »Dette er en glemt by, og at se faklen er værdifuldt. Det er cool«, sagde hun.

Men da faklen skulle passere forbi rådhuset udbrød der optøjer og politiet brugte tåregas, gummikugler og peberspray for at sprede en gruppe demonstranter.

Den lokale avis O Caxiense har lagt en video ud på facebook som viser, hvordan folk falder om på fortovet og flygter fra svært bevæbnet politi.

Spørgsmålet er så, om de internationale medier, som er massivt tilstede i Rio under OL, opdager den virkelighed, der foregår i Baixada'en, som er langt mere blodig end de episoder, de selv oplever.

Således blev et australsk tv-hold i følge avisen The Daily Telegraph overfaldet på en måde, som kan kaldes Rio Classic:

En gruppe transvestitter, hvor anføreren bar en mursten i en pink håndtaske, forsøgte at stjæle tv-kameraet fra reporterholdet, som netop var ankommet til OL-byen. Sikkerhedsvagten fik et slag i hovedet af den murstensforstærkede håndtaske.

Heldigvis var han i stand til at genne tv-holdet i sikkerhed i hotellobbyen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden