Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Laurent Gillieron (arkiv)/AP
Foto: Laurent Gillieron (arkiv)/AP

Hovedpine. IOC-præsident Thomas Bach har fået masser at tænke over, siden to Wada-efterforskere og den internationale sportsdomstol Cas er gået i mod IOC's håndtering af dopingskandalen i Rusland.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dopingskandale brænder hul i IOC's ry

Grundlaget for IOC’s beslutning om at lade Rusland deltage ved OL smuldrer. Både mændene bag afsløringen om russisk statsdoping og sportsdomstol går imod OL-toppen.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmarks Idrætsforbunds formand, Niels Nygaard, var en nogenlunde tilfreds mand, da Den Internationale Olympiske Komité (IOC) for et par uger traf en afgørelse i sagen om statskontrolleret doping i Rusland.

»90 procent tilfreds«, lød det fra ham.

Helst havde skibonitten set en total udelukkelse af Rusland. Men han vurderede, at IOC’s beslutning om at udelukke alle russerne med en dopingfortid og en tilknytning til den afslørende rapport om miseren fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) ville være effektiv. Også selv om OL-toppen lod det være op til den respektive internationale idrætsforbund at afgøre, hvem af de resterende der kunne bevise deres ’renhed’.

LÆS OGSÅ

Nygaard forventede »ganske få« russere til start i den brasilianske storby.

I dag må han erkende, at forventningens glæde blev den absolut største.

271 atleter med

På tærsklen til OL’s første store konkurrencedag ser mindst 271 russere ud til at få lov til at deltage. Det er omkring 70 procent af den oprindelige trup. Præcis som kritikkerne – herunder Anti Doping Danmark og en stribe andre antiopingorganisationer fra hele verden – frygtede, det ville ende. Med idrætsforbund, der ikke turde trodse stormagten, eller var viklet så meget ind i stor- og idrætspolitiske interesser, at en udelukkelse aldrig var et tema.

De seneste dage er affæren om dopingskandalen mildest talt ikke blevet mindre speget. Den Internationale Sportsdomstol (Cas) slog torsdag fast i en af flere appeller fra russiske atleter, at IOC ikke kan udelukke dopingdømte atleter, der allerede har udstået deres straf. Det ville være i strid med alle gældende retsprincipper, hedder det i domstolens afgørelse.

Den olympiske bevægelse står stadig fast på, at den traf den rigtige beslutning ved at lukke Rusland ind i legene. Senest forklarede IOC-præsident Thomas Bach på et pressemøde, at beslutningen var taget af hensyn til princippet om, at enhver atlet har ret til en mulighed for at bevise sin uskyld. Bach kan med egne ord i dag »se alle atleter i øjnene«.

Men Thomas Bach og IOC har fået langt større udfordringer end Cas og hvad-sagde-vi-kritikerne: to mænd, der i skarpe vendinger angriber hele IOC’s håndtering af skandalen.

IOC misforstod rapport

Den ene er juraprofessor Richard McLaren. Han er manden, der har ledet hele undersøgelsen om dopingproblemerne i Rusland og ham, der udfærdigede rapporten, som afslørede dem. I et interview med den engelske avis The Guardian anklager han IOC for at have fortegnet konklusionerne i rapporten.

»Folk har misforstået, hvad der er i rapporten, især IOC og de internationale forbund. Jeg har ikke lavet et arbejde, der udpensler og viser, hvilke atleter der har været dopet, og hvad de har brugt«, siger McLaren, der dermed mener, at hele grundlaget for at behandle russiske atleters dopingfortid individuelt er formålsløst. Den del er McLaren slet ikke nået til i sine undersøgelser.

Han undrer sig samtidig over, at IOC ikke har rådført sig med ham, før de traf beslutningen om at lade russere deltage i Rio, og han undrer sig også over, at IOC omtaler hans konklusioner som påstande, når han kan føre bevise for det hele.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Den anden mand er Jack Robertson. Han stod i spidsen for Wada’s undersøgelse af dopingskandalen i russisk atletik sidste efterår. En undersøgelse, der har ført til udelukkelse af 68 ud af 69 atletikudøvere fra Rusland.

Ifølge Robertson, der forlod antidopingorganisationen i januar, forhalede Wada-formand Craig Reedie undersøgelserne og holdt bevidst oplysninger om organiseret doping i andre sportsgrene tilbage. Alt sammen for at trække beslutningen om Ruslands deltagelse i Rio så længe, at det ville være umuligt at udelukke alle. Påstanden, som er luftet i et langt interview på det amerikanske netmedie Propublica, rammer særlig hårdt, fordi Reedie også er vicepræsident i IOC.

Robertson og McLarens anklager er hård kost for IOC, der nu kun har egne ord for, at deres sanktioner mod russiske atleter er retfærdige og effektive. For selve grundlaget for dem smuldrer hastigt.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden