OL. Fijis Roy Krishna scorede landets enlige mål under de olympiske lege i Rio de Janeiro.
Foto: Arisson Marinho/AP

OL. Fijis Roy Krishna scorede landets enlige mål under de olympiske lege i Rio de Janeiro.

OL 2016

Målscore 1-23: Men det går nok alligevel

Fijis landshold i fodbold er blevet udraderet ved OL. Alligevel græder landet af glæde.

OL 2016

Roy Krishna. Simione Tamanisau. Alvin Singh. Iosefo Verevou. Jale Dreloa. Ikke umiddelbart de mest genkendelige navne på fodboldverdenens lysende himmel.

Men disse fem herrer og deres holdkammerater på Fijis landshold i fodbold har alligevel de seneste dage oplevet noget helt enestående. Nemlig at repræsentere deres land ved De Olympiske Lege i Rio de Janeiro, hvor de har spillet tre kampe.

Det er første gang nogensinde, Fiji er med ved et OL.

På vej mod OL-deltagelsen havde Fiji blandt andet slået Micronesien 38-0, og den afgørende kamp om at løse billet til legene i Rio udviklede sig til et sandt drama på Sir Hubert Murray Stadium i Port Moresby, Papua Ny Guineas hovedstad.

Efter 120 målløse minutter slog Fiji en anden lille ø-nation, Vanuatu, da Jale Dreloa satte den afgørende scoring ind i straffesparkskonkurrencen.

Vanuatu var i øvrigt kun kommet i finalen i den olympiske kvalifikation i Oceanien, fordi deres modstander i semifinalen, New Zealand, som ellers havde vundet 2-0, havde brugt en spiller, der ikke var spilleberettiget.

0-8 mod Sydkorea

Fiji er med sine knap en millioner indbyggere blot nummer 186 på Fifas verdensrangliste.

Ved det indledende puljespil ved OL skulle Fijis udvalgte så op imod Sydkorea, Mexico og Tyskland i Gruppe C.

Til at begynde med gik det faktisk godt. Altså før det gik helt galt.

I deres første kamp torsdag i sidste uge mod Sydkorea holdt de modstanderne fra at score i 60 minutter, hvorefter holdet faldt sammen. 8-0 vandt sydkoreanerne, som til slut ydmygede de undertippede fijianere ved at sætte tre af målene ind i løbet af et minut og 45 sekunder.

I næste kamp i puljen skulle Fiji så prøve kræfter med Mexico. Det gik også godt til at starte med, og de brasilianske tilskuere heppede ihærdigt på ø-nationens spillere.

I det 10. minut kom Fiji endda foran ved veteranen Roy Krishna. Fiji iværksatte et hurtigt kontraangreb, og Krishna overspurtede Mexicos keeper Alfredo Talavera før han sendte bolden i nettet.

Herefter gik det dog igen galt. Mexicos 21-årige angriber Erick Gutierrez scorede tre gange i begyndelsen af anden halvleg og lukkede og slukkede med sin fjerde scoring i det 73. minut. 5-1 lød sejren på til sydamerikanerne.

Foto: Eugenio Savio/AP

0-10 efter 70 minutter

Så var gode råd dyre for Fijis erfarne træner, australieren Frank Farina. Han kan selv fremvise en imponerende karriere med udlandsophold i primært Club Brügge, samt blandt andet i italienske Bari og hos Lille i Frankrig.

Farina har desuden tidligere været landstræner for Australien. Et godt gæt er, at han før Fijis afsluttende kamp ved OL mod Tyskland havde brugt en del tid på at forberede holdets målmand Simione Tamanisau på opgaven.

Tamanisau havde faktisk stået glimrende mod både Sydkorea og Mexico – trods cifrene – og mod Tyskland diskede han også op med flere klasseredninger. Lige lidt hjalp det. Stillingen ved halvlegen var 6-0 til Tyskland. Efter 70 minutter stod det 10-0, og sådan endte det.

Facit for Fijis fodboldlandshold ved nationens første deltagelse ved et OL: Tre nederlag og en samlet målscore på 1-23.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Puljens vinder blev Sydkorea foran Tyskland.

Men i rugby er det en helt anden sag

Og så fik vi jo indledningsvis sagt, at de godt en million indbyggere i nationen i den sydlige del af Stillehavet alligevel er glade i dag. Eller glade er faktisk en underdrivelse. Indbyggerne græder af glæde sammen med landets rygbyspillere.

Fijis rugbylandshold vandt nemlig i aftes finalen på Deodora Stadium i Rio over England med de knusende cifre 43-7. Det er Fijis første medalje ved et OL nogensinde og altså en guldmedalje.

Det har fået nationen til at gå amok. I hovedstaden Suva danser folk i dag på hustagene, og i trafikken ses landets blå flag overalt, mens befolkningen hylder rugbyspillerne, hvoraf nogle af dem til daglig arbejder som hotelportier, politimand og fængselsbetjent.

»Det er historisk. Vi er alle stolte af at være fijianere lige nu«, siger Fijis premierminister Frank Bainimarama efter sejren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce