Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mark Schiefelbein/AP
Foto: Mark Schiefelbein/AP

Mester. Mo Farah kan lørdag gentage sin sejr på 10.000 metetr fra OL i London.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mo Farah vil kopiere finsk legende

Britisk løber kan vinde guld på 5.000 og 10.000 meter ved to lege i træk som den første siden Lasse Virén i 1970’erne.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi skruer lige tiden tilbage til 3. september 1972, hvor 15 løbere nærmer sig 5.000-meter-mærket og dermed halvvejen i den olympiske 10.000-meter-finale. Finnen Lasse Virén ligger på 5.-pladsen, men pludselig bliver han trådt i hælen bagfra og styrter voldsomt mod jorden. Den 23-årige langdistanceløber er overraskende hurtigt på benene igen, og han indhenter hurtigt feltet igen. Ved 6.000 meter har Virén overtaget føringen, og efter 27.38,35 minutter løber han over målstregen som olympisk mester i en tid, der tillige er verdensrekord.

Lasse Virén vandt også guld på 5.000 meter ved legene i München, og fire år senere i Montréal gentog finnen kunststykket. Ingen anden løber har senere matchet, hvad den navnkundige finne præsterede dengang i 1970’erne, men i dag tager briten de første skridt på det olympiske stadion i Rio de Janeiro i forsøget på at kopiere Lasse Virén.

Mo Farah vandt guld på både 5.000 og 10.000 meter for fire år siden på hjemmebane i London, og han var en af store britiske helte ved den lejlighed. Hans måde at fejre sejrene på – den såkaldte mobot, hvor han placerede begge hænder over hovedet – dannede skole og blev blandt andet også udført af Usain Bolt.

Han blev ligesom andre britiske OL-guldvindere hyldet af dronning Elizabeth, og nu fire år senere er jagten gået ind på mere guld. I første omgang på 10.000 meter, hvor finalen løbes i dag.

Den 33-årige brite er storfavorit til at vinde begge distancer ved legene i Rio, og dermed skulle hans plads i atletikhistorien være sikret side om side med Lasse Virén og andre legender som Paavo Nurmi, Emil Zatopek og Haile Gebrselassie.

Målt på titler vil Farah i hvert fald kunne måle sig med fortidens store navne, men krakilere vil nok hævde, at briten mangler et par ting i at kunne tage skridtet ind i atletikkens Pantheon.

For eksempel har Mo Farah ikke sat verdensrekord på 5.- eller 10.000 meter. Rent faktisk har han ikke været i nærheden af verdensrekorden på de to distancer. Hans bedste tid på 10-kilometeren er næsten et halvt minut dårligere end Kenenisa Bekeles bedste notering, og meget bedre er det ikke på den halve distance. Her mangler Farah 16 sekunder i at kunne matche verdens bedste.

Jeg er en bedre atlet nu, men mine rivaler så, hvad jeg gjorde for fire år siden, og de har haft fire år til at forberede sig i

Desuden hævder britens kritikere, at han har været heldig med at løbe i en æra, hvor konkurrencen på de to distancer ikke har været særlig stor. Modsat mener Farahs mange fans, at han netop gennem sine præstationer på de helt store scener har bevist sin storhed, for det er ikke enhver, der automatisk lever op til favoritværdigheden, når der står olympisk guld på spil.

Det er ikke kun på banen, Mo Farah har måttet bevise sin klasse, også udenfor har der været stormvejr, hvilket primært skyldes hans tilknytning til den amerikanske træner, Alberto Salazar.

Farah træner hos Salazar i Portland, Oregon, og et tv-program produceret af BBC hævdede for godt et år siden, at den cubanskfødte træner har forsynet nogle af sine elever med forbudte dopingstoffer.

Mo Farah benægtede på det kraftigste, at han nogensinde skulle have forbrudt sig mod dopingreglementet, og han bliver stadig trænet af Salazar.

Selv om det amerikanske antidopingagentur, Usada, har undersøgt Salazar, så er der ikke sket noget i sagen, som belaster den 58-årige tidligere topløber.

Og uanset kontroverser, så strutter Fo Farah af selvtillid før første skridt mod storheden.

»Jeg er en bedre atlet nu, men mine rivaler så, hvad jeg gjorde for fire år siden, og de har haft fire år til at forberede sig i. Så det bliver hårdere end første gang«, siger han til The Guardian.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden