Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Damedouble taber medrivende gyserfinale og vinder OL-sølv

Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl tabte til japanske verdensettere i lang og intens OL-finale.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stemningen var lige så livlig, som duellerne var på banen. Men den danske damedouble i badminton tabte alligevel en lang, medrivende og helt forrygende OL-finale i Rio de Janeiro og må nøjes med sølv.

I en kamp, hvor Christinna Pedersen og Kamilla Rytter spillede noget af det bedste badminton i lang tid, drattede de efter 81 minutters spil skuffet i gulvet, omgivet af danske tilskuere i den halvfyldte messehal efter et nederlag på 18-21, 21-9, 21-19 til det andetseedede japanske par Misaki Matsutomo og Ayaka Takahashi, som ligger nr. 1 på verdensranglisten.

Skuffelse blev accentueret af, at danskerne var foran med 19-16 i tredje og afgørende sæt, men alligevel måtte se sig slået.

Dog sikrede Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl sig med sølvet den første OL-medalje i damedouble nogensinde. Det skete i en ramme, hvor de danske tilskuere var i klart undertal, men undervejs blev mere og mere højlydte, efterhånden som kampen til tog i drama.

Sejlivede defensiver Efter jævne præstationer i det indledende puljespil havde den danske damedouble op til finalen imponeret med gode kampe i kvartfinalen og semifinalen. Omvendt havde danskerne tabt de sidste fem opgør til finalerivalerne, som derme også var favoritter.

Og første sæt i finalen startede godt - set med danske øjne. Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl tog føringen og var ofte et lille skridt foran japanerne, der havde medvind og derfor kom til at slå enkelte bolde for langt og ud bag baglinjen.

Men ved 7-7 var alt lige igen, og efter en medrivende maratonduel med 45 slag kunne Pedersen og Rytter Juhl bringe sig på 10-9 på et tidspunkt, hvor sættet vippede frem og tilbage og bugnede af dueller i absolut verdensklasse.

Ved 16-15 til danskere opstod der stor virak omkring et point, som danskerne mente at være blevet frarøvet, fordi japanerne efter danskernes opfattelse ramte fjerbolden, inden den passerede ud af banen. Bølgerne gik så højt, at kampens dommer måtte bede Kamilla Rytter Juhl om at stoppe med at råbe ad ham.

Begge pars defensiv var sejlivet, og det gjorde sættet langt og underholdende. Men Pedersen og Rytter Juhl var så dygtige til at samle Matsutomos og Takahashis bolde op, at de to høje danskere kunne spille sig frem til tre sætbolde ved stillingen 20-17. Den første blev brændt, men herefter var Christinna Pedersen præcis i tre smash på række, og til sidst kunne japanerne intet stille op.

Skidt fra start
Misaki Matsutomo og Ayaka Takahashi kom klart bedst ud til andet sæt, og med fart og initiativ i duellerne bragte de sig hurtigt på 6-1. Det lagde fundamentet for et sæt, der skulle vise sig at give Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl store kvaler.

Et par gode server bragte kortvarigt danskerne tilbage, men så trak japanerne fra igen. Favoritterne spillede varieret, og det fik Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl at mærke, da de tabte en duel på 53 slag, kom bagud 10-4 og efterfølgende lavede flere uprovokerede fejl.

Siden så Matsutomo og Takahashi sig aldrig tilbage i sættet, som de vandt klart. For selv om den danske damedouble leverede gode slag, kunne nærmest intet passere den japanske defensiv, som så næsten uovervindelig ud.

Mere brok og drama

Hvad der med danske øjne kunne se bekymrende ud var, at Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl mod slutningen af andet sæt så rådvilde og næsten opgivende ud. Men tredje sæt startede anderledes positivt for danskerne. Symptomatisk for kampen bød sættets indledende point på endnu en duel, der bare ikke ville færdigspilles - men som blev det og med Pedersen og Rytter Juhl og vindere.

Herefter fulgtes parrene ad til stillingen 5-5, hvor en serie af vellykkede bold fra dansk side bragte dem på 8-5. Men så fandt Misaki Matsutomo og Ayaka Takahashi endnu en gang det spil frem, der har gjort dem til verdens bedste damedouble, og udlignede.

LÆS FEATURE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da japanerne slog sig på 10-9, blev Kamilla Rytter Juhl igen så frustreret, at hun måtte irettesættes af dommeren.

Men i den efterfølgende bold var det japanernes tur til at klage over det, de oplevede som en ført bold fra dansk side. Også denne gang blev klageren affejet.

Og naturligvis fortsatte det med at være tæt og dramatisk. Ingen kunne vide, hvilken vej kampen ville vende. Til gengæld var der stor forskel på mimikken hos de udtryksløse japanere og de konstant gestikulerende danskere.

Men en vinder skulle findes, og her så nettet ud til at komme danskerne til hjælp i et par dueller, hvor fjerbolden snittede kanten og landede på den japanske banehalvdel. Og foran 19-16 begyndte det for alvor at lugte af OL-guld.

Men sådan gik det ikke. I en kamp, der vil blive husket for intensiteten, dramaet, brokkeriet, tætheden og ikke mindst længden, drattede Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl til sidst om på gulvet: Udmattede og skuffede.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden