Boost. Den danske kajak i fuldt fart på vej mod OL-finalen.
Foto: GREGERS TYCHO

Boost. Den danske kajak i fuldt fart på vej mod OL-finalen.

OL 2016

Sølvmedalje giver firerkajakken stort boost inden OL-finale

Den danske firerkajak tror på et godt resultat efter en 3. plads i semifinalen.

OL 2016

At en olympisk medalje kan smitte af på andre end atleten, der har vundet den, fik de tilstedeværende på Lagoas kajakstadion at se med al tydelighed efter semifinalerne i kvindernes firerkajak. Med en tredjeplads i den første af slagsen kvalificerede den danske kajak sig til finalen, og det var fire danske kvinder med ranke rygge og struttende af selvtillid, der steg op på bådebroen efter de 500 succesfulde meter.

Emma Aastrand Jørgensens sensationelle sølvmedalje i 500 meter enerkajak havde givet alle et gevaldigt boost og en ubændig optimisme inden opgøret om metal lørdag formiddag.

»Vi vil gøre alt for en medalje, men vi ved også det bliver rigtig svært, for der ligger nogen og ror meget stærkere end vi gør. Men vi vil gøre hvad vi kan, og så ror vi over evne«, siger Emma Jørgensen.

Da de tre andre i kajakken, veteranen Henriette Engel samt talenterne Amalie Thomsen og Ida Villumsen bliver spurgt, om Emma Jørgensens medalje har givet dem mere selvtillid, råber de 'ja' i kor.

»Det var, hvad vi havde håbet på og drømt om«

Der er en stolthed blandt holdkammeraterne over det resultat, Emma Jørgensen har præsteret, og selvtilliden skal udnyttes i sidste komkurrencedag på søen, der overvåges af den berømte Kristus statue.

»Den skal ud og have en over nakken«, siger Amalie Thomsen.

Foto: TYCHO GREGERS

Den danske kajak var ude i to løb inden finalepladsen var sikret, men hvor det indledende heat kun talte som opvarmning, fordi alle gik videre, var det alvor i semifinalen.

»Det var, hvad vi havde håbet på og drømt om. Vi vidste godt, at hvis vi skulle i finalen, skulle vi ud og ramme den, lige hvor den skulle sidde, og det gjorde vi jo så heldigvis også«, siger Amalie Thomsen.

Betingelserne var ellers ikke optimale, fordi det blæste lidt, men det passede egentlig danskerne udmærket. Så godt faktisk, at de håber på et lignende vejrlig til finalen. Det er nemlig noget, de er vant til hjemme på Bagsværd Sø, hvor bølgerne også tit leger med.

»Taktikken i semifinalen var at gå hårdt fra land. Bare ud og tage starten og det gør vi faktisk ret godt, synes jeg. Hvis vi er med i starten kommer vi højt op i fart, og det hjælper bare igennem hele løbet. Så kan vi glide af på den«, sige Ida Villumsen.

Sølv-Emma var klar

Medvirkende til den danske optimisme er også, at der hele ugen på stadion har været masser af overraskelser. Normalt sidder Tyskland og Ungarn på flæsket, men de to stærke nationer har fået uventet kamp fra en del forskellige nationer, og det har blandt andet givet medaljer til for eksempel Spanien, Litauen og værtsnationen Brasilien.

Selv om Emma Jørgensen dagen inden de to heat i firerkajakken havde roet finale i enerkajak, følte hun sig udmærket tilpas.

»Jeg synes, jeg er kommet godt igennem dagen i går. Jeg kom hjem, slappede af, var til pressemøde og så fik jeg snakket lidt med min kæreste. Ellers har jeg bare nydt det og kigget mange gange på medaljen. Så jeg har følt mig meget klar til i dag, og jeg har i hvert fald glædet mig meget«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden