Landstræner Åge Hareide (tv) og Assisterende assistenten Jon Dahl Tomasson har ikke tabt i de ni seneste landskampe med VM-holdet
Foto: DRESLING JENS

Landstræner Åge Hareide (tv) og Assisterende assistenten Jon Dahl Tomasson har ikke tabt i de ni seneste landskampe med VM-holdet

Fodbold

Hareide og Tomasson skal nok finde den rigtige plan

Landstræneren og hans assistent vil også kunne overraske irerne i playoff-runden i næste måned, fordi vi har bedre og flere forskellige spillertyper og er mere taktisk fleksible

Fodbold

Det er godt for Danmark at have en playoffekspert i trænerstaben før VM-holdets novemberkampe mod Irland. Vi skal ganske vist tilbage til 1999, og ligefrem at kalde Jon Dahl Tomasson ekspert, når det handler om bare to kampe, er måske lidt overdrevet. Men Åge Hareides assistent blev en klog fodboldtænker, da han var landsholdsanfører, topscorer og spillede i store europæiske klubber.

Og den viden, erfaring og taktiske indsigt, han tilegnede sig med støvlerne på, har gjort Hareide-Tomasson-duoen bedre og stærk. Det har vi oplevet i år. Spillerne kan vel dårligt huske, hvornår de senest har tabt en landskamp (det var mod Montenegro på hjemmebane 11. oktober 2016), og selvtilliden og spilleglæden er stor. Holdånden eksemplarisk.

Danmark, som nok kun få for et år siden regnede for noget i kvalifikationsturneringen, er fløjet op på 19.-pladsen på verdensranglisten, hvad der førte til en seedning, så vi kunne møde irerne. En god lodtrækning med det minus, at den første kamp skal spilles på hjemmebane.

Ønsket var selvfølgelig at slutte i Parken med fuldt hus, men man kan som bekendt ikke få opfyldt alt her i verden.

Mesterstykket mod polakkerne

Trænernes mesterstykke kom mod Polen, ranglistens nummer 5, da Hareide og Tomasson overraskede stort set alle med ’overfaldsplanen’, hvor Andreas Cornelius var en nøglefigur på en uvant plads. Spillemåden blev forenklet, aggressiviteten og genpresset hidsigt og endnu mere modigt i 4-3-3-formationen. Favoritterne blev nedkæmpet og udspillet. Landsholdet vandt tilhængerne tilbage og blev stort igen for alle fodbolddanskere.

Jon Dahl Tomasson havde læst polakkerne perfekt. Han og Åge Hareide bruger megen tid på at analysere modstanderne, og det danske VM-hold er taktisk fleksibelt. Irerne justerer også på systemet – de har spillet 4-1-4-1, 4-4-1-1 og 4-4-2 – men de forsvarer for det meste lavt. De satser mere på fysik og dødbolde, power og luftstyrke end på taktiske ’tricks’ og på at have bolden meget.

Irerne løbe med kæmpestore fighterhjerter, og defensiven er svær at bryde ned. Men vi hyar bedre spillere og flere forskellige typer til en række ladser. Derfor vil Hareide og Tomasson kunne overraske modstanderne igen. Men det vigtigste er, at der bliver spillet hurtigt og direkte.

De har ingen Eriksen.

William Kvist har peget lige på manden, der kan føre Danmark til slutrunden. ’De har ikke en Eriksen’. Danmarks topscorer har brilleret på et højt plan i mange klub- og landskampe.

Det har været fantastisk at se, hvordan han omringet af tre-fire forsvarere har evnet at orientere sig lynhurtigt, og med perfekt præcision har kunnet lægge bolden over i det lange hjørne uden for målmandens rækkevidde. Han er på toppen.

Da Tomasson og co. vandt 8-0

Jon Dahl Tomassons playoffsucces var to sejre over Israel i 1999, da landsholdet spillede sig til EM-slutrunden. Et hold med bl.a. Peter Schmeichel, Thomas Helveg, René Henriksen, Stig Tøfting, Martin Jørgensen, Jesper Grønkjær og Ebbe Sand. Tomasson scorede to gange i 5-0-udesejren i Tel Aviv og én gang i 3-0-returopgøret i Parken.

Sådanne resultater kan vi ikke vente mod irerne. Men Danmark er 55-45-favorit, når det afgøres, hvem der skal have VM-billetter til Rusland.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce