Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OL-atleter er uenige med kronprinsen i regler om brugen af sociale medier under legene i London.
Foto: Joachim Adrian

OL-atleter er uenige med kronprinsen i regler om brugen af sociale medier under legene i London.

OL 2012
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kronprinsen i strid om OL-atleters ytringsfrihed

Topatleter og politikere kritiserer skarpt det olympiske regelsæt for brug af Facebook og Twitter, som kronprins Frederik er fortaler for.

OL 2012
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med under to måneder til åbningen af OL i London er kronprins Frederik havnet i en politisk strid som følge af sit medlemskab af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Som IOC-repræsentant i Danmark er kronprinsen fortaler for de nye, omdiskuterede regler for atleternes brug af sociale medier som Facebook og Twitter under legene. De dikterer blandt andet, at atleter kun må skrive i jegform, ikke må rapportere fra konkurrencer og ikke må kommentere andre udøvere.

Talsmanden for de danske håndboldherrer, Bo Spellerberg, mener, at reglerne ødelægger atleternes muligheder for at kommunikere frit.

»Reglerne konflikter med ytringsfriheden. OL bliver mindre farverigt, når man ikke får detaljerne. Derfor er det en forældet tankegang«, siger Bo Spellerberg.

Gade: Kunstigt signal
Badmintonspilleren Peter Gade, der deltager i sit fjerde OL, føler sig ikke personligt berørt, men signalet fra IOC finder han »kunstigt«.

»Det er svært at få til at hænge sammen med at have individuelle og originale idrætsudøvere«, siger han. Flere andre danske medaljehåb er enige.

Her i foråret er det blevet fastslået, at kronprins Frederik er fuldgyldigt medlem af Danmarks Idræts-Forbunds bestyrelse, og på et møde i bestyrelsen 4. maj redegjorde han for IOC’s nye Twitterpolitik: ifølge IOC et forsøg på at beskytte såvel sponsorer som den olympiske ånd.

LÆS OGSÅ Kulturminister Uffe Elbæk (R) vil ikke forholde sig til IOC’s regelsæt, men advarer generelt imod restriktive regler om, hvordan idrætsfolk må ytre sig. »Jeg synes, man skal have tillid til atleterne og deres dømmekraft. Der er jo tale om dygtige unge, som har set frem til at komme til OL og har udvist en høj grad af disciplin«, siger Uffe Elbæk. Venstres Michael Aastrup Jensen, mener, at IOC-reglerne er »et brud på ytringsfriheden«. Fanget i et politisk spind

Kronprins Frederik blev i januar kritiseret for manglende engagement i det idrætspolitiske arbejde. Grundet sin kongelige status er han afskåret fra at agere i sager af politisk karakter. Men debatten om OL’s regler om sociale medier viser ifølge en række eksperter i OL og idrætsjura, at posten som IOC’s udsending i Danmark umuligt kan løsrives fra politik. »Der er ingen tvivl om, at kronprinsen bevæger sig ind på et meget politisk område, når man begynder at dekretere, hvad atleterne må og ikke må på sociale medier. Helt sikkert. Man begynder at røre ved ytringsfriheden, som er et centralt element«, siger sportsadvokat Jens Bertel Rasmussen. Direktør i Idrættens Analyseinstitut Henrik Brandt er enig. »Sagen viser, at kronprinsens rolle er politisk. Han har en politisk post«. Jørn Hansen, der om to uger udgiver en bog om OL’s historie, siger: »Kronprinsen bliver fanget ind i det spind, som han har forsøgt at undgå«. Kronprins Frederik har ikke besvaret Politikens henvendelse. Direktøren for Danmarks Idræts-Forbund, Karl Christian Koch, vil ikke kommentere kronprinsens rolle. Men han afviser, at de nye regler er problematiske. »Kritikerne har ikke sat sig ind i spillereglerne. Ytringsfriheden bliver ikke knægtet, så længe atleterne skriver i jegform. Det er et ønske om at beskytte dem, der har betalt store summer for at sende billeder fra legene«.FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden