Ambitioner. Kenneth Carlsen vil skabe nye top-100-spillere ved målrettet talentarbejde.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Ambitioner. Kenneth Carlsen vil skabe nye top-100-spillere ved målrettet talentarbejde.

Tennis

Kenneth Carlsen får drømmejobbet

1. januar tiltræder Kenneth Carlsen som landstræner på fuld tid i Dansk Tennis Forbund. Han kommer med store ambitioner og kalder det et drømmejob.

Tennis

For alle, der var i KB-Hallen den martsaften i 1992, hvor 18-årige Kenneth Carlsen indtog den danske tennisscene med det karakteristiske lyserøde pandebånd og den hvide Pro Kennex-ketsjer, med svirp i forhånden og server som sjældent set her i landet, står billedet lysende klart.

En fyldt tennisarena, der tiljublede en af nationens egne efter sejren over verdens nummer 18, Aleksandr Volkov. Det var starten på en karriere, der gennem 16 år gjorde Carlsen til Davis Cup-holdets kaptajn med en stort set fast position i top-100 i verden.

Den slags verdensgennembrud af unge spillere har der siden ikke været nogen af, men det skal selvsamme, nu 39-årige, Kenneth Carlsen lave om på, når han til nytår tiltræder stillingen som landstræner i Dansk Tennis Forbund.

»Det er et drømmejob, og jeg glæder mig rigtig meget. Jeg ser store perspektiver i at kunne arbejde dagligt med de største talenter, vi har, for at gøre dem til topspillere. Min opgave er at føre de ældste juniorer igennem de vigtige år og ind i tiden som seniorspillere«, siger Kenneth Carlsen om jobbet, der faldt på plads for få dage siden.

Toptennis kræver alt
Det er nu fem et halvt år siden, at danskeren indstillede sin aktive karriere, hvor han nåede op som nummer 41 i verden og vandt tre ATP-titler. Han har altid været kendt for at være indbegrebet af seriøsitet. Han tog aldrig den nemme vej, sprang aldrig en træning over, men tog hellere en ekstra tørn. Spiste og levede rigtigt og formåede endda efter minutiøs genoptræning efter en alvorlig skulderskade at komme tilbage stærkere end nogensinde.

Skal man analysere lidt firkantet og spole tilbage gennem flere årtier i dansk herretennis, så har han og Frederik Løchte Nielsen været blandt enkelte, der har formået at udnytte potentialet til verdenstennis, mens dusinvis af spillere er blevet tabt i systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »At blive topspiller i tennis kræver alt af dig. Vi skal finde spillere, som vi målrettet arbejder med. Men første betingelse er, at de selv vil og har den rigtige indstilling. Forhåbentlig kan jeg hjælpe dem igennem, så de bliver bedre end mig. Det er min ambition. Vi har i Løchte og Wozniacki en Wimbledon-vinder og en top-10-spiller som inspiration for ungdommen, så lad os sætte overliggeren der. Jeg er fra en tid, hvor man ikke bare fik det hele foræret, og jeg sigter helt klart højt, for selv om noget også afhænger af ressourcer, så er knofedt og seriøsitet den første forudsætning«, siger Carlsen med en brændende entusiasme, så man forstår, hvorfor Dansk Tennis Forbund kalder ansættelsen af ham for et scoop Flere danske topspillere

Helt konkret kan man i hvert fald sætte tal på, at Carlsen ikke er tilfreds, før Danmark producerer flere top-100-spillere. I fire år har han coachet Davis Cup-holdet til sejre, så man nu, mod alle forudsætninger, igen befinder sig på næstbedste niveau i verdenstennis. »Det har vi gjort med tre studerende samt Frederik Løchte Nielsen. Nu møder vi spillere i top-100, og det siger sig selv, at vi så selv skal lave nogle af dem. Det sker ikke i dag eller i morgen, men den plan, DTF nu har lagt, giver helt andre forudsætninger for, at det kan ske«, siger Kenneth Carlsen og hentyder til konceptet ’Aldersrelateret træning’, som i den kommende tid implementeres i klubberne. Våben skal udvikles tidligere Det er en plan, som skal ensarte talentudviklingen og uddanne trænerne til at håndtere talenter og spillere i alderen 6-21 år. En udførlig manual for, hvad der skal trænes, og hvornår. »Den røde tråd er altafgørende for fremtiden. Vi har tidligere tabt mange i overgangen fra junior til senior. Den base skal være bedre, så vi tidligere kan udvikle deres bedste våben på banen«, siger Carlsen, der ser klubberne som nøglerne i den kommende tid. »Dem skal vi have et stærkt og tæt samarbejde med. Det er klubtræneren, der i mange år dagligt står med at udvikle de spillere, vi her taler om. Det er en svær opgave, hvor jeg skal hjælpe med mine erfaringer. På et tidspunkt kan vi som forbund tage mere over, når de skal gøres mere internationale, men klubben er basen, hvor jeg skal ud at inspirere og udvikle det her i fællesskab med dem«, påpeger den kommende landstræner, mens han sidder ved et bord kun et par hundrede meter fra det sted, hvor han for næsten 21 år siden som purungt talent vandt matchbolden mod russeren Volkov. Nu stiller han sig selv i spidsen for at udvikle talenterne i dansk tennis.


Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce