RIG. Serena Williams har bl.a. med sin store fysik domineret kvindetennis i en årrække, og en gang imellem kommer hu meget hurtigt frem til sine præmiepenge.
Foto: Rick Rycroft/AP

RIG. Serena Williams har bl.a. med sin store fysik domineret kvindetennis i en årrække, og en gang imellem kommer hu meget hurtigt frem til sine præmiepenge.

Tennis

Kvindernes timeløn i toptennis er en halv million højere end mændenes

I lighedens navn er førstepræmien i Grand Slam den samme for begge køn. Det giver kvinderne en stor økonomisk fordel, for de bruger langt kortere tid end mændene på at vinde.

Tennis

Der har aldrig været så mange penge i professionel tennis, som der er i dag. I Grand Slam-verdenen fortsætter præmiesummerne sin vækst med en så stejl kurve, at de fire største turneringer i år passerer 1 milliard kroner i samlet udbetaling til spillerne.

Cirka 212 millioner kroner af de penge er nu på højkant ved Australian Open i Melbourne, der starter mandag, og som i de øvrige tre Grand Slam-turneringer går en markant del til vinderne i singlerækkerne. 18,2 millioner kroner er der i lighedens navn til både den kvinde og den mand, der om et par uger løfter trofæet efter finalerne – det udtrykker til gengæld alt andet end ligeløn.

KLAR:

En gennemgang af de fire store turneringers forløb i 2015 viser, at timelønnen for kvinder, der vinder Grand Slam-titler, i gennemsnit er en halv million kroner højere end mændenes. Størst forskel var der i den seneste Grand Slam-turnering, US Open 2015, hvor Flavia Pannetta var 10 timer og 28 minutter om at vinde 22,1 million kroner, mens Novak Djokovic skulle slide 5 timer og 9 minutter mere for at få udbetalt samme beløb.

Langstrakt debat om ligeløn

Det faktum bidrager til en efterhånden gammel diskussion om, hvorvidt ligelønnen i tennis er rimelig eller ej.

Mens han var talsmand for den mandlige verdenselite på ATP Tour, udtalte franskmanden Gilles Simon, at kvinderne ikke burde aflønnes lige så godt af den simple grund, at kvindetennis ikke er lige så underholdende som mændenes.

Der skal være absolut lige præmiepenge hos kvinderne og mændene

Den skarpe holdning blev da også mødt med meget kritik fra alle kanter og blandt andet tilskrevet ’fransk attitude’, som nogle af hans landsmænd i dag distancerer sig fra uden dog at tage definitiv stilling.

»Gilles Simon er en mand, der siger, hvad han tænker. Nogle gange kan det skabe ravage, andre gange ikke«, siger Xavier Luscan, tidligere spiller og nu pigetræner ved det franske nationalakademi, Centre National d’Entrainement på Roland Garros.

OKAY:

»Der er en klar forskel på ligeløn og ligestilling. Og om kvinder har samme styrke som mændene til at spille 5 sæt i en Grand Slam eller ej, eller om det er rimeligt, at alle får samme løn trods ulige antal arbejdstimer, vil jeg slet ikke beskæftige mig med. Det er et meget stort og emne«, siger den presseansvarlige i det franske tennisforbund, Guillaume Lebastard.

Ifølge Rådet for De Europæiske Fællesskabers direktiv 75/117EOEF, artikel 1, indebærer ligelønsprincippet, at »for samme arbejde, eller for arbejde, der tillægges samme værdi, afskaffes enhver forskelsbehandling med hensyn til køn, for så vidt angår alle løn elementer og lønvilkår«. Det læner tidligere kulturminister Marianne Jelved (R) sig op ad som medlem af Folketingets Ligestillingsudvalg:

Ligeløn kontra ligestilling

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes ikke, man kan parallelisere ligeløn og ligestilling. Kvinder og mænds muskelmasse er jo også forskellig, så det synes jeg ikke, man kan udmåle på denne måde. Det lyder rimeligt, at der er lige præmiepenge til trods for ulige arbejdstimer«, siger hun. Det er en holdning, der deles hos Dansk Tennis Forbund.

»Der skal være absolut lige præmiepenge hos kvinderne og mændene. Vores egen turneringsstruktur udgør også en forskel hos kvinderne og mændene, hvad spilletid angår de to køn imellem. Det er ikke kun længden af kampe, men også intensiteten, der bibringer arrangementerne deres værdi«, siger forbundets direktør, Sune Irgens Alenkær.

»Kvinderne har samme kommercielle værdi, som mændene har. Derudover er der i Grand Slam-sammenhæng en ofte overset faktor, som er det rent lavpraktiske i, at hvis kvinder spiller 5 sæt, som de nok sagtens kunne, ville turneringen skulle forlænges ud over de 14 dage, hvilket rent logistisk og praktisk måske ikke ligefrem er noget, arrangørerne ønsker«, tilføjer han.

»Styrkemæssigt er spillerne i dag generelt stærkere end for 20 år siden«, siger det canadiske kvindelandsholdstræner, franskmanden Nicolas Perrotte:

»Der er en trend i tennis i dag, både hos mændene og kvinderne, hvor spillet er meget aggressivt fra første slag. Det giver tennis, som kræver en fysisk eksplosion, hvor det handler om at udøve maksimal kraft på meget kort tid«, tilføjer han.

Varmeregel kun for kvinderne

Det er ingen ny opdagelse, at spillerne i moderne kvindetennis bruger meget træningstid og fokus på at opbygge muskulær styrke. En styrke, der både giver spilleren rå kraft og hurtighed. Kvinderne er stærkere end nogensinde, men ikke desto mindre tages der stadig særlige hensyn til deres fysik.

NR. 18:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Siden 1992 har der i kvindernes turneringer på WTA-niveau været The Heat Rule. Reglen for varme er en udregning af forholdet mellem luftfugtighed, lufttemperatur og temperatur på jordoverfladen, som udgør den såkaldte varme-stressindikator. Det gør, at man som kvindelig tennisspiller kan bede om en 10-minutters pause i kampen mellem 2. og 3. sæt, hvis kampen spilles med et varmeindeks på 30,1 grads varme eller derover.

Australian Open spilles ved ekstremt høje temperaturer, og arrangørerne har været kritiseret for deres Extreme Heat Policy, der har krævet gennemførelse af kampe i op til 40 graders varme for at nå turneringsprogrammet med både hedeslag og besvimelser hos spillere og tilskuere til følge. Til trods for Australian Opens Extreme Heat Policy, der først ved varmegrader over 40 midlertidigt kan afbryde kampe, tager The Heat Rule alene hensyn til kvinderne og indikerer, at der en forskel på ligestilling og ligeløn.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce