Fixet.  Argentineren Martin Vasallo Arguello under den kamp i 2007,hvor han overraskende vandt, efter at der var spillet massivt på netop det resultat.
Foto: Czarek Sokolowski/AP (arkiv)

Fixet. Argentineren Martin Vasallo Arguello under den kamp i 2007,hvor han overraskende vandt, efter at der var spillet massivt på netop det resultat.

Tennis

Integritet: Tennissporten trues af tavshed om matchfixing

Massiv matchfixing på øverste internationale niveau er ifølge en lækket rapport hverdag i tennissporten.

Tennis

Indskuddene var 10 gange større end normale væddemål på en kamp i ATP-kategorien. Ydermere blev medarbejderne i bettingselskaberne alarmeret, da hovedparten af de penge, der blev satset på kampen mellem russeren Nikolay Davydenko og argentineren Martin Vasallo Arguello, blev sat på outsideren. Davydenko var dengang i 2007 en etableret top-10 spiller, men selv da markedet grundet de massive spil på Arguello vendte og gjorde ham til favorit, fortsatte pengene med at strømme ind på argentineren som vinder af kampen ved ATP-turneringen i polske Sopot.

Alligevel skulle mønsteret vise sig at blive værre. Da Nikolay Davydenko sikrede sig første sæt og lignede en vinder, steg indsatserne yderligere på Arguello. Endda så voldsomt, at selskabet Betfair tog direkte kontakt til mændenes tennisorganisation ATP for at berette om den stærkt unaturlige udvikling i pengestrømmene på kampen. Bedst som ATP’s mand ved turneringen i polske Sopot ankom til kampen, begyndte russerens helbred at halte. Han fik flere behandlinger, og kampen vendte på en tallerken. Efterfølgende trak han sig. Betfair valgte for første gang i firmaets historie at annullere alle væddemål på en afviklet kamp, og ATP garanterede, at alle forhold omkring kampen ville blive undersøgt til bunds.

Det blev de også, men resultaterne af disse undersøgelser blev aldrig offentligheden bekendt. Ifølge BBC Sports og Buzzfeed afslørede ATP’s rapport spillesyndikater i Rusland og Italien, der begge havde infiltreret og korrumperet dele af den internationale tennisverden.

Tennis Integrity Unit (TIU) blev som en udløber af sagen fra Sopot skabt i fællesskab mellem de tre internationale tennisorganisationer ITF, WTA og ATP. Enheden havde fra starten i 2009 til formål at undersøge og efterforske indberetninger om mistænkelig adfærd i forbindelse med tenniskampe på internationalt niveau. Det var også enhedens opgave at sanktionere spillere, der forbrød sig mod det kodeks, TIU arbejdede ud fra for at undgå og forhindre aftalt spil i tennissporten. Ydermere skulle TIU agere proaktivt i forhold til at informere og uddanne spillere om matchfixing og aftalt spil. Før TIU blev etableret, havde sportens organisationer kun sporadisk arbejdet på at forhindre matchfixing, og forbundene havde intet samarbejde eller vidensdeling.

Tillid til lukket organisation

Anklagerne mod TIU har siden BBC-afsløringerne i høj grad gået på, at organisationen har undladt at reagere på henvendelser om mistænkelig adfærd i forbindelse med aftalt spil. Angiveligt skulle 16 spillere på Grand Slam-niveau, inklusive vindere af turneringerne, gentagne gange have forbrudt sig mod antikorruptionskodekset uden at blive sanktioneret af TIU, der angiveligt var vidende om episoderne. Kun enkelte gange har TIU slået ned og sanktioneret spillere siden 2009. Alle tilfælde har været mod spillere, som har rangeret langt fra verdenstoppen, hvilket derfor ikke har trukket store overskrifter i medierne.

I kølvandet på afsløringerne om manglende ageren over for de potentielle sager med en række spillere fra sportens elite har de internationale tennisforbund fået travlt. TIU-formand Philip Brook udtalte på et pressemøde, at en uvildig undersøgelse vil blive iværksat. Undersøgelsen har til formål at rapportere om hensigtsmæssigheden og effektiviteten af tennissportens antikorruptionsprogrammer.

TIU er en enhed bestående af en håndfuld efterforskere, der ikke blot agerer proaktivt, men også på henvendelser fra spillere, ledere og officials. Enhver part i international tennis har forpligtet sig til at indberette mistænkelig adfærd. De informationer har journalister verden over i årevis forsøgt at få indsigt i uden held. TIU har en kommunikationsstrategi, der hedder ’ingen kommentarer’. Organisationen har ansat en ekstern kommunikationskonsulent, der via mail besvarer alle henvendelser fra pressen. Dette armslængdeprincip og forsøg på at afholde information fra offentligheden kan have haft en medvirkende effekt på den bombe, der sprang, omkring påståede tilfælde af matchfixing i tennissporten.

Svindel i toptennis:

Sagerne er ifølge BBC blevet så mange, at TIU ikke længere kunne holde tæt, da mange var vidende om problemerne. En af de få danskere, der har haft TIU i tale, er direktør i Dansk Tennis Forbund Sune Irgens Alenkær.

»De virkede meget kompetente, hvilket blev understreget af de mange penge, der bruges på det opklarende arbejde i forbindelse med mistænkelige forhold i sporten. TIU samarbejder med både spilleselskaber og andre interessenter for at sikre bedst muligt informationsniveau omkring sportens udfordringer i relation til matchfixing. Jeg føler mig ganske tryg ved organisationens arbejde«, siger Sune Irgens Alenkær.

Mødet med TIU blev afholdt i København efter en stor sag, hvor flere danske spillere var forsøgt matchfixet i forbindelse med turneringer i Aarhus og København i sommeren 2014. Dansk Tennis Forbund og spillerne afgav efterfølgende de informationer, de lå inde med, til TIU. At, hverken forbund eller spillere siden har hørt fra enheden, samt at TIU generelt kommunikerer ganske lidt, bekymrer ikke tennisforbundets direktør.

»Jeg må stole på, at den hovedorganisation, der driver TIU (ATP, WTA og ITF, red.), gør det på en gennemsigtig måde. Det er det, jeg forholder mig til som specialforbund. Jeg har forståelse for, at TIU ikke kan videregive informationer til mig, da det kan påvirke en eventuel efterforskning af eksempelvis sagerne i Danmark«, siger Sune Irgens Alenkær.

ANALYSE

I sagerne fra Aarhus og København blev mindst 10 danske spillere kontaktet af matchfixere, der ville betale 30.000 kroner for at fixe udfaldet af første sæt. Alle spillerne indberettede, som reglerne foreskriver, episoderne til TIU, men har efterfølgende ikke hørt yderligere. Politiken har efterfølgende gentagne gange været i dialog med TIU omkring efterforskningen af de danske sager, men på intet tidspunkt har organisationen haft kommentarer til sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter afsløringen af informationerne fra den lækkede TIU-rapport har der i tenniskredse og medier været mange rygter om, hvem spillerne i rapporten er. TIU og de internationale forbund holder fast i, at de ikke vil være åbne omkring efterforskningen. En beslutning, der betyder, at rygtestrømmen blot er taget til. Det italienske medie Tuttosport mener at vide, at verdens nummer 1, Novak Djokovic, i 2007 modtog penge for at tabe en kamp til franske Fabrice Santoro. Et rygte, serberen efter en kamp ved Australian Open blev foreholdt, men kategorisk afviste.

»Indtil der kommer beviser frem, er det her blot spekulationer for mig. Nogle medier forsøger at skabe historier ud af noget, hvor der ikke er en historie. Så længe det er sådan, så er det ikke noget, jeg ønsker at snakke om«, sagde serberen fulgt op af en hovedrysten og himmelvendte øjne.

Interessekonflikt står i vejen

ITF, WTA og ATP har tilkendegivet, at de har stor tiltro til, at TIU er det rette setup for at forhindre og efterforske i matchfixing i tennis. En naturlig tiltro, da det er de selvsamme forbund, der har skabt TIU. Netop det forhold har været genstand for mange spekulationer siden etableringen og i særdeleshed efter lækket af rapporten via BBC og Buzzfeed. De tre forbund har hver især årligt milliardindtægter i form af sponsorater fra globale virksomheder. Indtægter, der er med til at gøre tennissportens til en af de største idrætsgrene på globalt plan.

Milliarder af tv-seere har fulgt årets første Grand Slam, Australian Open. Skulle der være hold i de læk, offentligheden indtil nu har hørt om, at TIU og tennissporten bevidst har tilbageholdt oplysninger og undladt at handle på disse, så ligger forklaringen ligefor. Afsløringer af topspillere, der aftaler udfald, og en generelt korrumperet sport vil få sponsorerne til at flygte.

Verdens nummer et:

En sådan flugt vil organisationerne naturligvis undgå. Derfor påstår kritikere, at tennissporten har etableret TIU som et signal om, at man tager problemet seriøst. I stedet for at agere afleder TIU opmærksomheden og gemmer informationer for på den måde at bevare den pæne polerede facade. En kritik, det danske bestyrelsesmedlem af det internationale tennisforbund (ITF), Thomas Kønigsfeldt, ikke kan relatere til.

»Det ville være lidt som at tisse i bukserne. At tro, at de internationale tennisforbund ville kunne være i stand til at tilbageholde den slags information, er naivt. Så skulle alle organisationers ledere i fællesskab beslutte at snyde, det er urealistisk at tro. Det handler om, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Tennis Integrity Unit arbejder med sagerne i fortrolighed, da man vil undgå at hænge uskyldige spillere ud. Derfor er det også meget sparsomt med informationer ud over selve sanktionerne mod dømte spillere. Tænk, hvis en uskyldig spiller blev hængt til offentlig skue, fordi efterforskningen af en indberetning kom frem i pressen. Det ville ødelægge den givne spillers karriere totalt. Derfor er lukkethed en nødvendighed«, fortæller Thomas Kønigsfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At tro, at de internationale tennisforbund ville kunne være i stand til at tilbageholde den slags information, er naivt. Så skulle alle organisationers ledere i fællesskab beslutte at snyde - det er urealistisk at tro

Han er indstillet på at tilføre Tennis Integrity Unit endnu flere midler, når bestyrelsen i ITF igen mødes til marts.

Thomas Kønigsfeldt føler, at TIU er den rette løsning til at behandle de kriminelle organisationer, der forsøger at generere profit ved at bestikke tennisspillere. Siden nyheden fra BBC har flere tennisspillere, blandt andet tidligere US-Open vinder Andy Roddick, meldt ud, at de kender navne på spillere i rapporten. Indtil videre venter offentligheden på at få konkrete navne på de spillere, der indgår i den lækkede rapport fra TIU. BBC siger, at de har navnene, men da man ikke har konkret bevis på, at de rent faktisk har medvirket til ulovligheder, ønsker man ikke at offentliggøre dem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce