Alexander Zverev, Aryna Sabalenka, Naomi Osaka og Stefanos Tsitsipas har oplevet en stor sæson 2018, og de kan være spillerne, der bliver fremtidens store stjerner.

Alexander Zverev, Aryna Sabalenka, Naomi Osaka og Stefanos Tsitsipas har oplevet en stor sæson 2018, og de kan være spillerne, der bliver fremtidens store stjerner.

Tennis

Ung front: Stortalenter skubber snart de store tennislegender til side

Turen fra junior til senior er problemfyldt for de fleste stortalenter, men to sæsonfinaler viser alligevel en vej frem i eliten.

Tennis

Det er uundgåeligt. På et eller andet tidspunkt er det slut med, at Nadal, Federer, Williams-søstrene og Wozniacki stjæler billedet ved de store tennisturneringer, og en stor gruppe talentfulde unge vil hellere end gerne afløse dem.

Men det er en benhård proces at spille sig ind i tenniseliten, og langt de fleste af de bedste juniorer når aldrig at komme frem til et niveau blandt de voksne, der tåler sammenligning med deres tidligere status.

Skal man spå om, hvem der kommer til at overtage den enorme mængde tv-tid, sponsorater og overskrifter, som de oven for nævnte profiler gennem mere end et årti har siddet på, så kan det hos mændene blive navne som tyske Alexander Zverev, græske Stefanos Tsitsipas og kroatiske Borna Coric. I hvert fald hvis man spørger den danske tennisekspert Tine Scheuer.

»Zverev er efter min mening allerede en etableret stjerne, og han kan blive et af de navne, vi hører meget om det næste årti. Tsitsipas får tennis til at se så let ud, og han er en meget alsidig type. Og jeg er vild med Coric, der ud over en super baghånd nu har fået forbedret både forhånd og serv og skåret ned på sine tidligere udfald. Han har samtidig en perfekt fitness«, forklarer Tine Scheuer.

Hun peger dog også på store fremtidsmuligheder for eksempelvis canadiske Denis Shapovalov og russiske Karen Khachanov.

Blandt de unge kvindelige stortalenter nævner Tine Scheuer japanske Naomi Osaka, hviderussiske Aryna Sabalenka og russiske Daria Kasatkina.

Det er sindssygt hårdt at skulle levere hele tiden

»Osaka har allerede taget en grand slam-titel, hun har stærke våben, og hun er gået meget frem, også mentalt. Kasatkina har mange strenge at spille på, og hun kan ligesom drengene variere i duellerne med spin og slice. Sabalenka har virkelig været et frisk pust i denne sæson, selv om det har været meget op og ned. Men hendes vilde stil har skaffet gode resultater«, siger Tine Scheuer.

Men selv om en række af disse unge spillere allerede har haft deres gennembrud hos de voksne, kan de hurtigt være væk igen. Omgivelserne lægger et massivt pres på de største talenter, og en sportslig nedtur, en alvorlig skade eller mental skrøbelighed, når nye erobringer skal forsvares, knækker mange.

21-årige Alexander Zverev, der fra søndag skal spille med i ATP’s sæsonfinale i London, hvor kun sæsonens otte bedste spillere deltager, ligner ikke en ung mand, der kommer til at knække. Og han mener heller ikke, at han tilhører den unge stjerneparade, der i øjeblikket spiller NextGen ATP Finals i Milano.

»Jeg mener, at de bedste i min generation allerede er den aktuelle generation topspillere«, siger Alexander Zverev til sport24,com. »Jeg synes ikke, man skal kalde os NextGen. Jeg er placeret i top 10 på verdensranglisten, og Denis (Shapovalov, red.) er på vej op. Han vil efter min mening også snart blive top 10-spiller«.

Den høje tysker har vundet en håndfuld flotte titler, men han har endnu ikke haft den store succes i de fire grand slam-turneringer.

Mange talenter forsvinder

Ser man på fødekæden til verdenseliten, giver det et indtryk af, at vejen fra et højt juniorniveau til et højt niveau blandt de voksne spillere er en bumlet vej.

Blandt de seneste ti års vindere af grand slam-turneringer i mændenes juniorrække er blot 6 af de 37 forskellige vindere i dag at finde på ATP-ranglistens top 50: Nick Kyrgios, Denis Shapovalov, Borna Coric, Jack Sock, Marton Fucsovics og Taylor Fritz.

Og blandt de 38 forskellige vindere hos kvinderne er der 8 spillere, der nu hører til i top 50: Karolina Pliskova, Elina Svitolina, Belinda Bencic, Daria Kasatkina, Ashleigh Barty, Jelena Ostapenko, Daria Gavrilova og Kristina Mladenovic.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Af disse 14 spillere har kun Jelena Ostapenko formået at vinde en grand slam-titel - i Paris i 2017.

Danskerne Kurt Nielsen (1947, Wimbledon), Kristian Pless (1999, Australian Open) og Caroline Wozniacki (2006, Wimbledon) har tidligere løftet juniortrofæet.

Det er jo helt oplagt, at de vil komme til at afløse os. Enten sker det ved, at de ganske enkelt snart bliver bedre end os, eller også sker det ved, at vi andre bliver nødt til at trække os på grund af alder

»Den store udfordring, når en spiller flytter fra junior- til seniorrækken, er kravet om stabilitet. Det er sindssygt hårdt at skulle levere hele tiden. Og så skal en spiller have et våben, så vedkommende selv kan afgøre duellerne. Det er også afgørende, at spilleren er klar til at arbejde med fortsat udvikling. Men så er der evnen til at være klar til at gribe en chance, valget af træner og heldet. Det skal være på plads samtidig med, at der skal spilles tennis, fordi man elsker at spille og ikke gør det for pengene«, kommenterer Tine Scheuer overgangsfasen.

Vinderne af verdensforbundet ITF’s Junior Masters-turnering, der har været spillet de seneste fire sæsoner, har ikke umiddelbart tilført ranglisterne det helt store. Danske Clara Tauson var i år med i kinesiske Chengdu, hvor hun nåede semifinalen. Mange har vurderet talentet til at være en indlysende afløser for Wozniacki, når sidstnævnte en dag takker af, men så enkelt er det altså ikke nødvendigvis.

Mental styrke afgørende

Netop mental styrke og udholdenhed er et varemærke for spillere som Novak Djokovic og Roger Federer, der begge er med ved elitens sæsonfinale i London. Et topmøde, hvor to andre eksponenter for de kvaliteter, Rafael Nadal og Juan Martin del Potro, desværre har meldt fra med skader.

Evnen til at arbejde videre på højt niveau efter at have tabt et sæt og evnen til at finde en plan B, når den foretrukne spillestil ikke giver det ønskede resultat, har utallige gange kastet en gevinst af sig for disse spillere. Og rutinen i at gøre det år efter år forstærker ’de gamle drenges’ magtbase, når der spilles om de helt store titler. Rafael Nadal er dog ikke i tvivl om, at det snart er slut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De unge er på vej til at tage over. For eksempel Zverev og Shapovalov, og jeg behøver ikke nævne dem alle, for der er mange, der har noget specielt. Det er jo helt oplagt, at de vil komme til at afløse os. Enten sker det ved, at de ganske enkelt snart bliver bedre end os, eller også sker det ved, at vi andre bliver nødt til at trække os på grund af alder. Vi har haft en stor æra, hvor en håndfuld spillere har domineret de største turneringer, og nu er jeg glad for at være med til at hjælpe min unge landsmand Jaume Munar frem«, siger Rafael Nadal til ATP-hjemmesiden.

Jaume Munar kom sent torsdag videre til semifinalerne ved NextGen i Milano.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce