Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: JENS DRESLING
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unges kvinders valg: Begå selvmord eller bliv æresdræbt

Unge svenske kvinder presses af familierne til at begå selvmord - blandt andet ved at kaste sig ud fra altanen. Dermed undgår familien at skulle begå æresdrab .

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Altanpigerne'. Det kaldes de unge piger, der af familierne presses til at tage deres liv ved at springe ud fra altanen.

Mange af dem kan være tvunget ud i selvmordet af familien, advarer svenske støttecentre. De unge beordres til at tage deres liv for at bevare familiens ære. Ved at gøre det, beskytter de samtidig familierne mod at blive straffet for æresdrab, hvis pigerne ikke parerer ordre.

Fænomenet kendes alt for godt af svenske socialarbejdere. Herhjemme er der ikke konkrete eksempler på, at det har fundet sted.

»Pigerne får selv lov at vælge metoden: De kan tage piller, hænge sig eller springe ud foran et tog«, lyder beskrivelsen af altanpigerne fra en repræsentant for det svenske rigspoliti ifølge svensk radio.

Familierne undgår at blive dømt for æresdrab En rundspørge til en række støtteorganisationer afslører, at hovedparten af dem kender til problemet.

»Selvmordene gør det lettere for familierne, der slipper for at få blod på hænderne«, mener en ansat fra et støttecenter i Stockholm.

»Tre ud af fem piger, som kommer her, fortæller, at de udsættes for det pres og får at vide, at 'hvis du ikke gør noget, så gør vi det'«, forklarer advokat Elisabeth Fritz, der arbejder med æresforbrydelser.

Ingen kendte tilfælde i Danmark

I Danmark har Landsorganisationen af Kvindekrisecentre ikke kendskab til konkrete eksempler på 'altanpiger'. Men sekretariatsleder Anne Mau erkender, at de har hørt om problemet.

»Vi er meget opmærksom på det. Vi ved, at det foregår i hjemlandende. Så det er et fænomen, man skal tage dybt alvorligt«, fastslår hun.

Hun understreger, at det kan være svært at afgøre, hvad der ligger bag et selvmord - eller en ulykke, der reelt er et kamufleret selvmord.

»Der er en glidende overgang, hvor man kan have svært ved at sige, hvor frivilligt selvmordet er. Men jeg er ikke i tvivl om, at det er et underrapporteret område«, tilføjer Anne Mau.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden