Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Sverige. Danske eksperter og politikere ser det som problematisk, at svenskerne selv skal tage stemmesedlerne fra partierne i valglokalet.
Foto: MARK EARTHY/AP

Sverige. Danske eksperter og politikere ser det som problematisk, at svenskerne selv skal tage stemmesedlerne fra partierne i valglokalet.

Internationalt

Danske eksperter kritiserer svensk valgsystem

Det er problematisk, at svenskernes afstemninger ikke er anonyme, mener danske eksperter og politikere.

Internationalt

Ville du stemme anderledes, hvis din nabo kunne se, hvor du satte dit kryds på valgdagen?

I Sverige, hvor der om tre uger er valg, kan det være en reel overvejelse for nogen.

Her skal vælgerne i fuld offentlighed vælge, hvilke partiers stemmesedler de vil have med ind i stemmeboksen.

Svenskerne kan også vælge at afgive deres stemme inde i stemmeboksen, eller at tage flere stemmesedler med og smide dem ud, de ikke bruger.

Men med de mange stemmesedler er valgene ikke hundrede procent hemmelige og anonyme, mener flere eksperter. Og det er problematisk:

» Det er en fejl, at der ikke er hemmelig afstemning i Sverige«, siger Søren Riishøj, der er lektor ved institut for statskundskab ved Syddansk Universitet til politiken.dk.

Frie, men ikke fair valg »Når en anden person kan se, hvem man stemmer på, er det forkert, og det bør klart påtales«, siger Søren Riishøj og påpeger, at der i valghandlingen kan forekomme socialt pres og valgtryk.

I rollen som valgobservatør har Søren Riishøj tidligere påtalt lignende forhold som problematiske i lande i Østeuropa overfor OSCE.

LÆS ARTIKEL

I en kronik i Politiken tidligere på året satte professor og valgekspert Jørgen Elklit sig for at undersøge det svenske valgsystem sammen med en tidligere konservativ svensk politiker, Birgitta Wistrand.

Her hæftede han sig også ved valghandlingens mangel på anonymitet, der kan være socialt belastende:

»Det er nok primært denne del af valghandlingen, som mange udlændinge har svært ved at acceptere, fordi de ser den både som en krænkelse af princippet om hemmelig afstemning og som en subtil måde at udøve valgtryk på helt frem til umiddelbart inden selve afstemningen, hvilket gør det vanskelig at godkende valget som helt fair i relation til vælgerne«.

Konklusionen lød, at svenske valg nok er frie, men bestemt ikke fair.

VKO: send observatører til Sverige
Også fra politisk hold fyger kritikken nu over sundet.

Regeringen og Dansk Folkeparti kritiserer den svenske valghandling og vil nu bede Europarådet om at sende valgobservatører til Sverige.

Særligt Dansk Folkeparti mener, at der er problemer med det svenske demokrati, hvor det nationalistiske parti Sverigedemokraterne ifølge DF udsættes for grov censur - senest i forbindelse med at svensk TV4 har afvist at bringe en tv-reklame for Sverigedemokraterne.

LÆS ARTIKEL

Morten Messerschmidt (DF) har tidligere anmodet Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) om at sende observatører til Sverige.

OSCE har besluttet ikke at overvåge valget den 19. september, men nu henvender Morten Messerschmdt sig til den uafhængige Venedig Kommission.

»Jeg mener at det er i svenskernes egen interesse at sørge for at få internationale observatører til landet, der kan feje al tvivl af bordet, for der er stor tvivl desværre. Alene det faktum, at alle kan se hvem hinanden stemmer på, og at valgene dermed ikke er hemmelige, er et stort problem, der minder om forholdene i tidligere østlande«, siger han.

Svenskerne kan lære af Danmark

Lektor Søren Riishøj opfordrer svenskerne til at lade sig inspirere af danskerne:

»Det er et meget mærkeligt system de har derovre. De burde gå over til elekrtonisk afstemning eller i hvert fald gå over mod den model, vi har i Danmark med fælles stemmesedler«, siger Søren Riishøj til politiken.dk.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce