Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
præsidentielt. Nelson Mandela mødes som præsident i 1994 med Tunesiens præsident Zine El Abidine Ben Ali.
Foto: REMY DE LA MAUVINIERE (arkiv)/AP

præsidentielt. Nelson Mandela mødes som præsident i 1994 med Tunesiens præsident Zine El Abidine Ben Ali.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kloge citater af Mandela

Statsmanden og mennesket Nelson Mandala har beriget verden med mange kloge citater. Her er et udpluk.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Menneskets muligheder »Den største ære i livet ligger ikke i aldrig at falde, men i at rejse os hver gang vi falder«.

»Det synes altid umuligt, indtil det er gjort«.

»Der er ingen lidenskab at finde ved at spille ubetydelig - i at stille sig tilfreds med et liv, der er mindre end det, du er i stand til at leve«.

»Der er intet som at vende tilbage til et sted, hvor intet er forandret, og opdage hvor meget man selv har forandret sig«.

»Jeg lærte at mod ikke var fravær af frygt, men sejren over den. Den modige mand er ikke ham, der ikke føler sig bange, men ham der besejrer denne frygt«.

»Hvis du taler til en mand i et sprog, han forstår, går det til hans hoved. Hvis du taler til ham på hans sprog, går det til hans hjerte«.

Samfundet og verden
»Som jeg har sagt, det vigtigste er at være ærlig over for dig selv. Du kan aldrig have en indvirkning på samfundet, hvis du ikke har ændret dig selv ... Store fredsskabere er alle mennesker af integritet, af ærlighed, men ydmyghed«.

»Der kan ikke være nogen tydeligere åbenbaring af et samfunds sjæl end den måde, hvorpå det behandler dets børn«.

»Hvis du ønsker at skabe fred med din fjende, er du nødt til at arbejde med din fjende. Så bliver han din partner«.

»Uddannelse er den mest kraftfulde våben, som du kan bruge til at ændre verden«.

Forsoning og tilgivelse
»Hvis der er drømme om et smukt Sydafrika, er der også veje, der fører til deres mål. To af disse veje kan navngives godhed og tilgivelse«.

»Jeg hader racisme, fordi jeg betragter det som en barbarisk ting, uanset om det kommer fra en sort mand eller en hvid mand«.

»I mit land går vi først i fængsel og bliver dernæst præsident«.

»Ingen bliver født til at hade et andet menneske på grund af hans hudfarve, hans baggrund eller hans religion. Folk må lære at hade, og hvis de kan lære at hade, kan de også lære at elske, for kærligheden kommer mere naturligt til mennesket end dens modsætning. Selv i de mørkeste tider i fængslet, da mine kammerater og jeg blev trængt til det yderste, kunne jeg se et glimt af menneskelighed i en af fængselsbetjentene, måske kun et sekund, men det var nok til at give mig sikkerhed og holde mig gående. Menneskets godhed er en flamme, der kan skjules, men aldrig slukkes«.

Frihed
»Der findes ikke sådan noget som delvis frihed«.

»Det var ikke en bestemt dag, hvor jeg sagde, at jeg fremover ville hellige mig kampen for at befri mit folk. Jeg befandt mig bare pludselig midt i det, og jeg kunne ikke gøre andet«.

»Penge vil ikke skabe succes, friheden til at tjene dem vil«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»For at være fri er det ikke nok blot at kaste ens egne lænker, men at leve på en måde, der respekterer og fremmer andres frihed«.

»Jeg har vandret den lange vej til friheden. Jeg har prøvet ikke at vakle; jeg har gjort fejltrin på vejen. Men jeg har opdaget den hemmelighed, at man efter at have besteget et vældigt bjerg blot finder, at der er mange flere bjerge at bestige. Jeg er standset op et øjeblik her for at hvile, for at snige mig til at se ud over det strålende panorama, der omgiver mig, og se tilbage på den vej, jeg er kommet. Men jeg kan kun hvile et øjeblik, for med friheden følger ansvar, og jeg vover ikke at blive stående, for min lange vandring er endnu ikke til ende«.

Fra frihedskæmper til præsident

»Jeg har dedikeret mit liv til kampen for det afrikanske folk. Jeg har kæmpet mod hvid dominans, og jeg har kæmpet mod sort dominans. Jeg har værnet om idealet om et demokratisk og frit samfund, hvor alle mennesker lever sammen i harmoni og med lige muligheder. Det er et ideal, som jeg håber at leve for og at opnå. Men hvis det bliver nødvendigt, er det et ideal, som jeg er rede til at dø for«. Nelson Mandelas afsluttede forklaring i Pretorias højesteret 1964

»Jeres utrættelige og heroiske ofre har gjort det muligt for mig at være her i dag. Jeg overlader derfor de resterende år af mit liv i jeres hænder. Vi vil skabe et samfund, hvor alle sydafrikanere, både sorte og hvide, kan færdes med rank ryg og uden frygt i deres hjerter, forsikrede om deres umistelige ret til menneskelig værdighed - en regnbuenation i fred med sig selv og verden«. Mandelas første tale til det sydafrikanske folk, 11. februar 1990

»Sydafrikas fremtidige forbindelser med udlandet vil blive baseret på troen på, at menneskerettigheder skal være kernen i alle internationale forbindelser, og vi er rede til at spille en rolle i forsøget på at skabe fred og velstand i verden«. Nelson Mandela i et interview i 1993

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden