Formand for syrisk venskabsforening: »Jeg er bange for at færdes i København«

Krigen i Syrien har gjort livet i Danmark usikkert for Mohammad Mahfoud.

Internationalt

Det er ikke uden omkostninger at ytre sin støtte til hverken den syriske præsident Bashar al-Assad eller de oprørere, der lige nu kæmper mod ham i Syrien.

Især på nettet udspiller der sig en bitter krig mellem oprørere, jihadister og støtter af den syriske regering.

Men de hårde trusler bliver ikke kun hængt til tørre i det danske cyberspace. Det står klart efter, at Politiken kan fortælle, at der for første gang er grebet til våben i Danmark mellem parter på hver sin side af konflikten i Syrien.

I en mørklagt sag fra Skanderborg har politiet mistanke om, at en uskyldig familie er blevet beskudt, fordi islamister troede, at manden i huset står bag en støttehjemmeside for Syriens præsident.

LÆS MERE

»Det her er seriøst, det er ikke bare nogle tosser, der kom og truede mig, det var velorganiseret«, siger Mohammad Mahfoud, kørerlærer og formand for Dansk-syrisk venskabsforening til Politiken.

For ham er truslerne kommet helt ind i dagliglivet på Nørrebro, hvor prisen for støtte til styret i Syrien har været et konstant nervøst blik over skulderen.

»Jeg føler mig ikke tryg i København. Når jeg skal på arbejde og undervise i mit teorilokale eller ud i bilen, så kigger jeg mig altid over skulderen for at se, om der er nogle«, siger han.

»Skulle halshugges på stedet«

Siden Syrien-krigens begyndelse i 2011 har noget forandret sig i København, hvis man spørger Mohammad Mahfoud.

En forandring der sank helt ind, da han befandt sig på en restaurant ved Fredriksundsvej på Nørrebro for lidt over tre måneder siden.

Her sidder han med sine tre venner, da to biler trækker op foran restauranten. Otte-ni unge mænd med fuldskæg stiger ud og går over i moskeen på den anden side af gaden. De er væk i 20 minutter, men kommer så ind i restauranten.

»Vi troede bare, de ville ind for at spise noget mad, de sad helt inde i restauranten, hvor man ikke kan se dem«, siger Mohammad Mahfoud.

Men da tre af hans venner går ud for at ryge, ændrer begivenhederne sig.

»Pludselig står de ovre ved mig, tre-fire stykker om mit bord. En af dem spørger mig, om jeg er formand for Dansk-syrisk venskabsforening, og der svarede jeg »ja««.

Manden spørger igen om Mohammad Mahfoud støtter præsident Bashar al-Assad, og om han forsvarer den syriske hær.

»Så forsøgte jeg at snakke med ham, hvor jeg sagde, at det ikke var sådan, at jeg støttede Assad, men at jeg støttede mit hjemland«.

Svarene tilfredsstiller dog ikke manden, der råber højt op i den fyldte restaurant og ifølge Mohammad Mahfoud retter en dødstrussel mod ham:

»Han sagde, at jeg var vantro. og at jeg skulle halshugges på stedet«.

Syrien-relateret skudveskling i Danmark

Det er en rystet Mohammad Mahfoud, der efterfølgende melder truslen til politiet. Han mener at kunne genkende to af de mænd, som han kalder for »ekstremister«, der kommer fra danske, islamistiske foreninger.

»Problemet er ikke mellem syrere i Danmark. Jeg har venner, der er imod den syriske regering, men vi har respekt for hinanden. Problemet er mellem ekstremister og os. De betragter os som en del af den syriske regering, selvom vi ikke har noget at gøre med dem« siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er ikke første gang, at man i Danmark kan genkende hovedtræk fra den giftige borgerkrig i Syrien.

En stærkt omdiskuteret gruppe tilhængere af den siddende regering i Syrien er lige nu impliceret i en sag, der er det første eksempel på en konflikt, hvor modstandere af Syriens regering har grebet til våben i Danmark.

Flere skud er blevet affyret mod en villa i Skanderborg, hvor det har været rygtet på de sociale medier, at stifteren af en omdiskuteret 'Syrien-blog' er bosat.

Rygterne viste sig at være falske, og det kunne have fået alvorlige konsekvenser for den familie, der bor i huset. Sagen bliver nu efterforsket af politiet, der har bekræftet rygterne om Syrien-bloggen og huset til Politiken.

Holder sig væk fra områder på Nørrebro

At der findes religiøse grupperinger på Nørrebro, overrasker ikke Henriette Nygaard Korf, der er chef for 'hot-spot ydre Nørrebo' i Københavns Kommune, hvor hun arbejder på at skabe tryghed i den kriminialitetstunge bydel.

»Der er desværre grupper, som lukker sig om sig selv, og som ikke er tolerante over for andre, der er af anden holdning. Det er dog heldigvis et mindretal« siger hun.

Ifølge Henriette Nygaard Korf er det derfor også velkendt, at det nogle steder kan være svært at skille sig ud i holdninger eller etnicitet. Hun nævner eksempelvis tidligere sager i pressen om jøder, der har følt sig utilpas i bydelen.

Og det billede genkender Mohammad Mahfoud.

»Der er nogle cafeer og restauranter, hvor jeg før spiste, som jeg ikke besøger mere. Jeg passer godt på«, siger han.

Henriette Nygaard Korf mener, at trusler som i Mohammad Mahfouds tilfælde er en sag for politiet, men hun ser med største alvor på sagen.

»Vi prøver at se, hvordan vi kan løfte op i de her fraktioner og forebygge, så de unge vælger en anden vej« siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Må flygte hvis Assad går af

Forebyggelse har spillet fallit for flere år siden i Syrien, hvor landets blodige tragedie af en borgerkrig nu ser ud til at sprede sig langt væk fra Mellemøsten.

Den har allerede haft konsekvenser i Danmark for næsten 100 unge mænd, der er rejst til Syrien for at deltage i 'hellig krig' mod præsident Bashar Al-Assad, med dødelig udgang for flere.

Og for Mohammad Mahfoud får den måske også voldsomme konsekvenser for hans fremtid i Danmark:

»Hvis præsidenten forlader Syrien, så tror jeg ikke, vi kan blive boende i København. Så er jeg helt sikkert nødt til at flygte herfra«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden