Plads. Sverige er stort nok til at rumme mere end de omkring 100.000 asylansøgere, som landet alene i år tager imod, mener tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt.
Foto: Janus Engel (arkiv)

Plads. Sverige er stort nok til at rumme mere end de omkring 100.000 asylansøgere, som landet alene i år tager imod, mener tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt.

Internationalt

Reinfeldt: Der kan være mange flere asylansøgere i Norden

Den tidligere svenske statsminister mener, at indvandringen skal fortsætte.

Internationalt

Norden har rigeligt plads til at modtage betydelig flere flygtninge end i dag.

Selv om det i første omgang giver en bunke praktiske problemer, er det den eneste rigtige vej for Sverige at fortsætte med at holde døren på vid gab for tidens rekordstore flygtningestrømme.

LÆS OGSÅ

Sådan lyder meldingen fra Moderaternas afgående formand, Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt. I et eksklusivt interview med Politiken slår han fast med syvtommersøm, at Sverige uændret skal videreføre udlændingepolitikken, der i denne uge fik det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD) til at udløse et politisk jordskælv i form af det første såkaldte nyvalg siden 1958.

»Hvad betyder ordet ’nok’?«

Direkte adspurgt, hvorfor Sverige ikke gennemfører en begrænsning af indvandringen efter mange år med en suveræn topplacering på EU’s liste over lande, der tager imod flest flygtninge per indbygger, svarer Reinfeldt:

»Hvad betyder ordet ’nok’? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 mio. mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. De, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op«.

Ifølge de svenske udlændingemyndigheder vil Sverige i år tage imod mellem 80.000 og 105.000 flygtninge. I interviewet, der er gennemført før udskrivelsen af valget, afviser Reinfeldt, at antallet af asylansøgere har betydning for et samfunds integrationsevne.

Han er uenig i den danske regerings lovforslag om at gøre opholdstilladelsen midlertidig for krigsflygtninge, der ikke er individuelt forfulgte, og lægger generelt »kant til dem, som synes, at trygheden ligger i, at vi er ens, skal være homogene og holde dem væk, som er anderledes«.

LÆS OGSÅ

Analyser har vist, at Moderaterna afgav 4 pct. af stemmerne til Sverigedemokraterna i 2014 set i forhold til 2010-valget. Reinfeldt fastholder, at han ikke vil samarbejde med SD og mener, at det svenske politiske system er rigeligt holdbart trods SD’s styrkede rolle:

»Der findes ingen svensk borgerlighed, som indbefatter Sverigedemokraterna«.

Ude af trit med vælgerne

Gruppeformand i SD’s riksdagsgruppe Björn Söder kalder det »ganske skræmmende, at Reinfeldt ikke har indset, hvilke konsekvenser den omfattende masseindvandring får for det svenske samfund«. Söder efterlyser en ny udlændingepolitisk kurs efter Reinfeldt og nævner, at han »kender mange fra Moderaterna, der ikke deler Reinfeldts opfattelse, men mener, at man skal lægge kursen om«.

Af en omfattende såkaldt SOM-undersøgelse fra Göteborgs Universitet fra 2012 fremgår det, at 57 pct. af Moderaternas vælgere mente, at det var et »dårligt forslag« at tage imod flere flygtninge. 12 pct. af samme vælgergruppe mente, at det var et »godt forslag«. Söder er ikke overraskende uenig med Reinfeldt i, at det er holdbart at fortsætte linjen med at afvise samarbejde med SD.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror samtidig, at det er en linje, der især gælder for de nuværende ledere hos de andre partier. De har satset så megen prestige i at nægte at samtale med os, og derfor vil det indebære et for stort prestigetab. Der må et lederskifte til i de andre partier, før vi kan samarbejde«.

Fredag betegnede den svenske finansminister Magdalena Andersson (S) SD som et »lille nyfascistisk parti«, men ifølge tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er det påkrævet, at Sveriges politiske establishment skifter kurs.

»Ved at nægte at samarbejde puster man til bekymringen for øget indvandring. Det giver vælgerne det indtryk, at de ikke lytter til folk. At de ikke har forstået, at vi er bekymrede. Der er et svigt«, siger Claus Hjort Frederiksen.

Venstrepolitikeren er svensk gift og har fulgt nøje med i den svenske debat i mange år. Han tror ikke, det er holdbart i længden at negligere et parti med en vælgertilslutning på et tocifret antal procent.

»Og det forekommer mig lidt naivt, hvis man tror, at den svenske befolkning er fuldstændig anderledes end de andre befolkninger i Europa. Men selvfølgelig indhenter virkeligheden politikerne i Sverige«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce