RØDDER. Sarah Toumi bor i Bir Salah med sin mand og datter
Foto: PRIVAT

RØDDER. Sarah Toumi bor i Bir Salah med sin mand og datter

Internationalt

Hun kommer til København: En superhelt med træer som våben

Iværksætter Sarah Toumi kommer til Women Deliver-konferencen i København for at fortælle om sin kamp for at etablere eget firma som kvinde i Nordafrika

Internationalt

»Kvinder er superhelte. De kan alt«.

Sådan siger Sarah Toumi, som er direktøren og iværksætteren bag virksomheden Acacias For All. En virksomhed, der vil ændre landbruget i Tunesien, og som arbejder for at styrke ligheden for kvinder i et land, hvor stærke kvinder som Sarah Toumi i forretningsverdenen langtfra er normalt.

I en alder af 28 år er hun på årets Forbes-liste over sociale entreprenører under 30 år. Hun har holdt taler for FN i New York om sin virksomhed, og nu er hun på vej til København for at deltage i Women Deliver-konferencen. Her vil hun dele sine erfaringer udi, hvordan det er at være kvindelig iværksætter i et nordafrikansk land.

»Alle superhelte har deres skurke, de skal besejre. Jeg har bestemt også haft mine«, siger Sarah Toumi.

Døende afgrøder

Alle superhelte har deres skurke, de skal besejre. Jeg har bestemt også haft mine

Hendes egen superheltekarriere begyndte, da hun som teenager oplevede, at hendes bedstefars afgrøder begyndte at visne.

Og de var ikke de eneste. Tunesiens meget brugte afgrøder som mandel- og oliventræer begyndte at tørre ud, fordi der faldt – og falder – langt mindre regn end normalt.

Det, der især bekymrede Sarah Toumi, var, at de kvinder, der plejede at arbejde som bønder, blev tvunget til at forlade deres gårde for i stedet at arbejde under dårlige kår i byen.

:

»Jeg mødte en kvinde, som arbejdede med at sy sko til en løn på under 4 euro om ugen. Det blev hun nødt til, fordi hendes afgrøder var visnet. Jeg nægtede at tro, at der ikke var en løsning«, siger iværksætteren, der på det tidspunkt var 24 år gammel og læste på universitetet.

Sarah Toumi fandt ud af, at den perfekte plante at dyrke i de tørre landområder ville være et akacietræ. Træet kræver næsten intet vand, og man kan udvinde arabisk gummi og moringaolie fra det og dermed skabe en indkomst for bønderne.

En idé, som viste sig at være endnu mere kompliceret at føre ud i livet, end Sarah Toumi først havde frygtet.

Nej til hjælp på grund af kønnet

Som kvinde, iværksætter og ung i Tunesien oplevede Sarah Toumi, hvad hun kalder »en kæmpe bunke af udfordringer fra samfundet«. Det største problem – ifølge Sarah Toumi – var og er stadig uligheden mellem mænd og kvinder:

»Der bliver set ned på dig som kvinde i Tunesien. Allerede når du er barn, lærer du, at det er mændene, der driver forretningerne og har de store jobs. Få mennesker tror på, at kvinder kan blive succesrige i forretningsverdenen«.

Der var heller ikke nogen, der troede på Sarah Toumis idé, da hun ønskede at stifte Acacias for All.

Først gik hun til regeringen og fortalte om sit projekt. De ville ikke hjælpe. Så gik hun til banken for at låne penge, men fik at vide, at de ikke ville låne penge til hende, fordi hun er en kvinde.

»Hver gang jeg fik et nej, blev det en motivation for mig. Det gik op for mig, at jeg ville kæmpe for kvinders lige ret i samfundet, og at Acaicias for All skulle være det første skridt på vejen«, siger iværksætteren.

Med de mange nejer i bagagen opdagede Sarah Toumi hurtigt, at hun blev nødt til at finde sin egen vej for at gøre virksomheden til en succes.

»Som kvinde i Nordafrika handler det om at have modet til at gå kreativt imod systemet«, siger hun.

Derfor fik hun ideen til at crowdfounde sit projekt. 3.000 euro – eller godt 22.000 kroner – fik hun samlet ind til at kickstarte virksomheden. Med en lille gruppe kvinder og et drivhus til akacietræerne begyndte projektet.

Kvinderne skal lære, at de er superhelte, og mændene skal være som Lous Lane og hjælpe dem til at opnå den forståelse

I væksthuset bliver akacietræerne dyrket fra frø til små træer, som gives til bønder, der så kan plante akacietræerne på deres gård. Når de nye afgrøder er plantet, kan bønderne for 6 euro (knap 45 kroner) melde sig ind i en lille fagforening, som formidler kontakten til købere af gummiet og olien fra træerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De første træer blev givet ud i 2012. I dag er der blevet plantet mere end 2.500 træer hos 270 forskellige familier.

Ny lov er et lille skridt

Til at begynde med var der kun kvinder i organisationen, og det var kun kvindelige bønder, som fik tildelt akacietræerne, men det ændrede Sarah Toumi efter kort tid.

»Det gik op for mig, at det forstærkede den ulighed, jeg kæmpede for at fjerne. Det, jeg ønskede, var lighed mellem mænd og kvinder. Det styrkede jeg ikke ved kun at støtte kvindelige landmænd. På den måde øgede vi bare afstanden mellem kønnene«, siger hun.

LÆS:

Hun tror på, at forskellen mellem kønnene kan udlignes. Allerede nu synes hun, at hun ser fremskridt i Tunesien, og fremhæver en ny lov, som gør, at kvinder med børn kan forlade landet uden tilladelse fra deres ægtefælle. Og selv om det virker som et lille skridt, er Sarah Toumi optimistisk:

»Mænd og kvinder kan fjerne uligheden sammen. Kvinderne skal lære, at de er superhelte, og mændene skal være som Lous Lane og hjælpe dem til at opnå den forståelse«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce