Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Arkiv: Selcuk Samiloglu/AP
Foto: Arkiv: Selcuk Samiloglu/AP

MODREAKTION. Militære kupmagere bliver pågrebet af civile og videregivet til politiet på Istanbuls Taksimplads natten til lørdag.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsident Erdogan kalder det mislykkede kup »en Guds gave«

Det mislykkede militærkup i Tyrkiet giver nu Erdogan en undskyldning for at udrense kritikerne og styrke sin magtposition yderligere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et katastrofalt og mislykket militærkup trak skræmmende spor gennem tyrkiske byer lørdag.

Personbiler lå fladmaste under pansrede militærkøretøjers larvefødder og blokerede veje i Ankara. Ved indkørslen til Istanbuls sekundære lufthavn holdt blå lastbiler med anhængere bevidst parkeret på tværs af indkørselsvejene, så biler og taxaer ikke kunne komme frem til terminalen. Forklaringen på blokaden holdt nogle hundrede meter nede ad motorvejen, hvor militærets kampvogne tydeligvis havde haft kurs mod den civile luftavn, men var standset og blevet forladt af soldaterne i løbet af natten.

Oven på dem sad nu politifolk og rundtom gik flypersonale, turister og hjemvendte tyrkere med deres bagage, mobiltelefonkameraer i håbet om at finde en taxa eller en bus efter en kilometer eller to.

Nu kommer præsidentsystemet, og det bliver godt. Tyrkiet har brug for en stærk mand

I nogle lange timer i nattens løb var der tvivl om, hvor præsident Recep Tayyip Erdogan befandt sig, og om han ville være i stand til at vende situationen. I kupforsøgets første timer så den hurtigt meget truende ud, idet militæret indtog begge de to motorvejsbroer over Bosporusstrædet, Istanbuls Taksimplads og det statslige tv i Ankara. Billederne af kampvogne, geledder af soldater og tv-oplæsere tvunget til at læse militærets erklæringer op lignede scener fra de vaklende arabiske regeringer under det arabiske forår og på ingen måde, scener man ville forvente at se i et EU-kandidatland i det 21. århundrede.

Præsidenten med det ellers uafrystelige ry som stærk mand dukkede første gang op fra sit skjul som et grynet billede på en tv-studieværts iPhone. Alligevel formåede han at fratage kupmagerne deres momentum, da han i interviewet med CNN Türk per mobilvideo opfordrede tyrkerne til at generobre demokratiet på gaderne. Det blev adlydt, og overalt i Tyrkiets strømmede tilhængere af den ekstremt populære Erdogan ud på gader og pladser.

Fra da af var kuppet dødsdømt, men da natten var omme havde mindst 265 mistet livet.

2.745 dommere hastefyret

Der kunne tragedien mere eller mindre være sluttet, og retsstaten kunne have taget over. Men Tyrkiet er ikke en retsstat i europæisk forstand, og dets leder handler ikke sådan.

»Opstanden er en Guds gave til os, fordi det vil være grund til at rense hæren«, sagde Erdogan i en af sine taler i går.

Inden morgenen blev til middag, var de første 3.000 militærfolk arresteret. Et gigantisk antal, hvis anholdelserne skal forestille at bygge på efterforskning af kupmagerne. Derefter fortsatte udrensningerne, og ud på eftermiddagen var 2.745 dommere fyret. Hvad deres andel i kuppet eller andre ulovligheder skulle være, er ikke annonceret, men på Erdogans foranledning er tusinder af påståede illoyale elementer flere gange luget ud i politi og retsvæsen, og hver gang har det efterladt ham med et lidt fastere greb om magten, end han havde før. Han har overtaget aviser og fængslet journalister, og selv kritiske gymnasieelever er blevet retsforfulgt. Men i takt med at EU har fået brug for ham som dørvogter for flygtningestrømmen fra Mellemøsten til Europa, er kritikken fra Bruxelles blevet mindre effektfuld, og Erdogan mere kynisk.

På café Cuma nær Taksimpladsen skulle der have været fyldt på terrassen på en lørdag. Cafeen serverer en populær morgenmad med både tyrkisk honning og oliven eller pocherede æg.

Efter nattens begivenheder og midlertidige undtagelsestilstand var der dog helt tomt. Tre tjenere og to katte skuede ud over lutter tomme borde og stole, men det var godt det samme, for så var der tid til eftertanke. Både over de muligheder, tragedien spiller Erdogan i hænde, og det Tyrkiet, der kommer ud af det.

»Tayyip bliver bare større og større«, siger den ene tjener. Hun tilføjer, at hun bare gerne vil ud af Tyrkiet, men ikke ved hvor og ikke rigtig har nogen muligheder for at rejse.

Hun var også på arbejde den lørdag i marts, hvor en selvmordsbombemand fra Islamisk Stat sprang sig selv og fire turister i luften 500 meter fra Cuma oppe på gågaden Istiklal. Den gang sagde hun, at hun »prøvede at have det okay«.

FØLG UDVIKLINGEN

Men siden er Tyrkiets problemer bare vokset med hyppige terrorangreb som det, der dræbte 42 i Atatürk Lufthavn i juni. Dertil kommer den igangværende krig mod kurdiske militante, der har kostet tusinder livet. Og nu et mislykket militærkup. Det er ellers en plage, som tyrkerne for længst have streget fra listen over onder, de havde forestillet sig at skulle forholde sig til.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Belæg for retssager fordamper

For Erdogan begyndte militærkuppet som en ydmygelse, fordi den stærke mand ikke havde styr på sin hær og ikke kunne kommunikere med sine borgere. Men det nederlag er siden blevet til den ’Guds gave’, han taler om.

For med ét har tyrkerne set, at der er kræfter, der vil ham og hans projekt til livs. Det har han sagt i årevis, og hundreder af akademikere, journalister og officerer er de seneste år blevet retsforfulgt med den påstand. Men alle sager er i sidste ende faldet til jorden, og belægget for påstanden er fordampet. Men nu kan alle se, at der er en trussel, og et flertal af vælgerne må forventes at omsætte den erkendelse til at give et stærkere mandat til Erdogan.

Selv har han længe talt for at forandre Tyrkiets ceremonielle præsidentpost til en præsidentpost a la den amerikanske. I praksis har han allerede indført den i strid med forfatningen, men Erdogan vil gerne have forfatningsmæssig dækning for den magt, han har taget sig. Det må befolkningen ventes at være enig i nu, hvor de vil blive præsenteret for argumentet om, at en stærk præsident ville have haft bedre greb om både militæret og i øvrigt de militante kurdere og Islamisk Stat, som Tyrkiet kæmper imod.

»Nu kommer præsidentsystemet, og det bliver godt. Tyrkiet har brug for en stærk mand«, siger Yasar Hamdiciberoglu, en taxachauffør, der i går stod og fiskede kunder mellem kampvognene foran lufthavnen.

Jihadibøller skræmmer

På en båd ud for feriebyen Bodrum sidder Hande Yalnizoglu, der er masterstuderende i mellemøsttudier på Oxford Universitet, og som repræsenterer en helt anden lejr i befolkningen. Drømmen om en sorgløs bådferie druknede i strømmen af dramatiske tweets og tv-klip fredag aften, og i går var hun i gang med at finde fly tilbage til Istanbul.

Ud over chokket over det aldeles uventede og uønskede kupforsøg har hun bidt mærke i de mænd, der myldrede ud på gaderne fredag, da Erdogan kaldte. Det var ikke kun den almindelige Erdogan-vælger, men i høj grad også en flok religiøse bøller, der med »Gud er størst«-råb, gik løs på soldaterne med uhyggelig brutalitet.

»Jeg føler mig fanget mellem to lejre. Jihadibøllerne på den ene side og militæret på den anden. Folk som mig støtter ingen af dem. Det er et magtspil, og det er demoraliserende«, siger hun på telefon, og advarer mod at tro på regeringens fortælling om, at det var ’folket’, der gik på gaden og krævede demokratiet tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

OVERBLIK

»Det er ny stil fra regeringen. Det er også dem, de bruger mod kurderne. Folk med en islamisk-jihadi-nationalistisk mentalitet, som Erdogan truer med at sende ud i gaderne. Den bøllefacon fra regeringen er et parallelt sikkerhedssystem, vi kommer til at se mere af fremover. Det skræmmer folk, tror jeg«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden