President of the European Commission Jean-Claude Juncker takes part in the International Europa Forum discussion event in Berlin, Thursday, June 1, 2017. (Maurizio Gambarini/dpa via AP)
Foto: Maurizio Gambarini/AP

President of the European Commission Jean-Claude Juncker takes part in the International Europa Forum discussion event in Berlin, Thursday, June 1, 2017. (Maurizio Gambarini/dpa via AP)

Internationalt

Juncker var personligt involveret i hemmelig skatterabat til Amazon

EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker spillede hovedrolle i Luxembourgs hemmelige skatteaftale med Amazon, som kommissionen nu dømmer ulovlig.

Internationalt

Sagen om ulovlig skatterabat for 1,8 milliarder kroner til den amerikanske nethandelsgigant Amazon sætter endnu en gang et kritisk lys på formanden for EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker.

Den skatteaftale mellem Luxembourg og Amazon, som EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager onsdag stemplede som ulovlig, bærer Jean-Claude Junckers fingeraftryk.

Juncker havde finger med i spillet

Som tidligere mangeårig premier- og finansminister i Luxembourg, understregede Juncker i en tale i Luxembourgs parlament sin egen rolle i de forhandlinger som førte til, at Amazon besluttede at placere sit europæiske hovedkvarter i netop Luxembourg.

De forhandlinger, som Jean-Claude Juncker ifølge eget udsagn engagerede sig direkte i, handlede blandt andet om, hvor meget Amazon skulle betale i skat.

Billig og hemmelig skatteaftale

Som det gjaldt for en række andre multinationale selskaber, fik Amazon en hemmelig skatteaftale med Luxembourg, som betød, at selskabet slap meget billigt.

Ifølge Margrethe Vestager slap Amazon med at betale en fjerdedel af, hvad andre virksomheder efter de almindelige regler skulle betale.

Skjult statsstøtte

Det gav frem til 2014 Amazon en ulovlig skatterabat på i alt 1,8 milliarder kroner, fastslog Margrethe Vestager, da hun præsenterede afgørelsen onsdag. Ulovlig, fordi rabatten udgør en skjult statsstøtte til Amazon, som stiller Amazon bedre end sine konkurrenter.

»EU medlemslande må ikke give særlige fordele til multinationale selskaber, som ikke er tilgængelige for andre«, sagde Vestager ved præsentationen.

Luxembourg bliver nu pålagt at opkræve milliardbeløbet hos Amazon. Både Luxembourg og Amazon ventes at indbringe afgørelsen for domstolene.

Tomt selskab var skattefrit

Amazon havde arrangeret sig sådan, at alle forretninger i EU-landene foregik i selskabet Amazon EU, som var skattepligtig i Luxembourg.

Men før Amazon EU afregnede skatten, blev 90 procent af overskuddet sendt videre til et særligt partnerskab, Amazon Europe Holding Technologies, som ikke er skattepligtigt i Luxembourg, som betaling for at bruge rettighederne til Amazons brand og teknologi.

Og partnerskabets ejere, som er amerikanske Amazon-selskaber, registreret i det amerikanske skattely Delaware, har aldrig betalt skat af pengene, slår kommissionen fast i afgørelsen.

Juncker kæmpede for sit politiske liv

I juni 2014 ændrede Amazon sin organisation i Europa. Den nye konstruktion har EU-kommissionen ikke taget stilling til.

Politiken og en række andre medier i det internationale samarbejde ICIJ afslørede i november 2014 under fællestitlen LuxLeaks, hvordan Luxembourg snød andre EU-lande for skatteindtægter gennem hundredvis af hemmelige skatteaftaler med multinationale selskaber.

Afsløringerne betød, at Jean-Claude Juncker måtte kæmpe mod et mistillidsvotum i EU-parlamentet, få dage efter at han havde overtaget posten som formand for EU-kommissionen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce