Optælling viser spænding om Erdogan-flertal i parlamentet

Valgdeltagelsen ved Tyrkiets parlamentsvalg er 87 procent. Tæt løb om flertal i parlamentet.

Internationalt

Et foreløbigt resultat af parlamentsvalget i Tyrkiet giver præsident Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, 45,18 procent af stemmerne. Over seks ud af ti stemmer er talt op, rapporterer tyrkiske medier.

Valgdeltagelsen er 87 procent.

Dermed skal AKP måske bruge det nationalistiske parti MHP for at opnå flertal i parlamentet. MHP har fået 11,78 procent af de optalte stemmer.

En anonym ordfører fra AKP siger til Reuters, at alliancen bag Erdogan vil få flertal i parlamentet.

En anden måde AKP kan få et flertal på vil være, hvis det prokurdiske parti HDP ikke får 10 procent af stemmerne, hvilket er stemmegrænsen. HDP stod ifølge CNN Türk til 9,41 procent af stemmerne, da halvdelen var talt op.

Dermed vil AKP stå til et flertal af stemmerne til partier, der kommer ind i parlamentet.

Ifølge et parlamentsmedlem fra HDP viser partiets egne data, at partiet ender med at få mellem 11 og 12 procent, når alle stemmer er talt op.

Det republikanske folkeparti CHP, som udgør hovedoppositionen til AKP i parlamentet, stod ifølge CNN Türk til 20,27 procent ved halvdelen af stemmerne optalt.

Alliancepartneren IYI ligger aktuelt også lige under spærregrænse, men fordi IYI er i alliance med CHP bliver partiet reddet af sin alliance. En ny valglov tillader, at partier kan komme ind, så længe deres alliance får over 10 procent af stemmerne.

Mandater fordeles herefter internt i alliancen efter stemmeantal.

Der er også præsidentvalg i Tyrkiet søndag. Her ser Recep Tayyip Erdogan ud til at få mere end 50 procent af stemmerne, hvilket betyder, at han vinder uden at skulle ud i en anden valgrunde.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce