13. december 2016 gav Den Europæiske Menneskeretsdomstol Georgie Paposhvili – en georgisk mand med leukæmi – medhold i, at Belgien ikke kunne udvise ham, selv om han var kriminel. Belgien ville nemlig krænke Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om forbud mod tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling ved ikke at undersøge Paposhvilis behandlingsmuligheder i Georgien.
Paposhvili selv nåede at dø, inden dommen blev afsagt, men afgørelsen får betydning for ansøgere af humanitært ophold i alle lande, der har forpligtet sig til at overholde konventionen – heriblandt Danmark. For eksempel skal landene ikke bare sikre sig, at der i ansøgerens hjemland er »generel« adgang til lægebehandling, men også at ansøgeren har råd til og mulighed for at opsøge behandlingen.
Månederne går, og mens Norge og Sverige i februar og marts 2017 justerer behandlingen af ansøgninger om humanitært ophold, forholder Udlændinge- og Integrationsministeriet sig passivt.
6. april 2017 skriver udlændingeminister Inger Støjberg (V) i et fortroligt svar til Folketinget, at udsendelsen af Naser Hosseini – en hjertesyg afghansk mand – var i overensstemmelse med konventionerne.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind