Tusinder følger dræbt borgmester på sidste tur gennem Gdansk

Gaderne i den polske havneby Gdansk var nogle steder blokeret af indbyggere, der tog afsked med Adamowicz.

Internationalt

Tusindvis af mennesker i den polske havneby Gdansk har fredag fulgt kisten med byens dræbte borgmester, Pawel Adamowicz, gennem byen og frem til den kirke, hvor han skal bisættes lørdag.

Med flag og stearinlys i hænderne gik en stor menneskemængde bag den bil, der langsomt kørte kisten gennem Gdansk.

Fra Solidaritets-museet, der fortæller historien om den bevægelse, der var med til at bringe kommunismen i knæ for 30 år siden, kørte bilen videre forbi byens skoler, monumenter og videre til byens største kirke, hvor Adamowicz bisættes lørdag.

Gaderne var blokeret af de mange mennesker, der ville vise byens mangeårige borgmester en sidste ære.

Borgmesteren blev dræbt, da han søndag aften deltog i et velgørenhedsarrangement i Gdansk.

Da Pawel Adamowicz stod på scenen for at holde en tale omkring klokken 20, sprang en mand op til ham og stak ham med en stor kniv.

Lykkedes ikke at redde hans liv

Natten til mandag var borgmesteren gennem en fem timer lang operation. Men det lykkedes ikke for lægerne at redde hans liv.

Adamowicz har været borgmester i Gdansk siden 1998.

»Vi føler alle et stort tomrum efter borgmesterens bortgang, især fordi han kom herfra på sådan en måde, sådan en by, sådan et øjeblik. Jeg føler, at en vis del af historien - og af menneskeheden - er forbi«, siger den 46-årige lærer Ewa Wasinska-Stelter, som var mødt op i gaderne i Gdansk fredag aften.

Gerningsmanden er ifølge den polske anklagemyndighed en 27-årig tidligere straffet mand, som er anholdt og skal igennem en mentalundersøgelse.

Modstandere af Polens konservative regering har kritiseret den for at have bidraget til splittelse og hadsk tale i den offentlige debat.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce