0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Smeltet is gør Grønland vigtig for USA’s udenrigspolitik – og sender Trump til Danmark

Russisk oprustning og kinesiske investeringer i Grønland gør Danmark interessant for USA. Danmark vil bevare arktisk fred.

Saul Loeb/Ritzau Scanpix
Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Måske kommer han ikke til at lytte, men Trumps besøg viser, hvor vigtig Grønland er levet for USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er en masse at snakke om, når Donald Trump til september skal mødes med lederne for Danmark, Grønland og Færøerne i København. For mens Danmark og USA er uenige om den sikkerhedspolitiske linje i det arktiske område, ser grønlænderne en gylden mulighed for at tjene så mange penge, at det på sigt kan finansiere landets selvstændighed.

På den østlige del af Arktis stiger temperaturen i øjeblikket dobbelt så hurtigt som resten af jordklodens gennemsnitlige temperaturstigning. Paradoksalt nok er det disse klimaforandringer, der får Donald Trump til at flyve mod København, selv om præsidenten har trukket USA ud af Paris-aftalen, der skal begrænse udslippet af drivgasser. Temperaturstigningerne betyder, at iskanten trækker sig tilbage år for år, og dette åbner for nye havruter og udvinding af råstoffer for mange penge i den arktiske undergrund. Men det medfører også problemer for Trump. For Rusland foretager en militær oprustning for at beskytte den nu åbne nordlige kyststrækning, og Kina ser store muligheder for at tjene penge på den smeltende is.

Amerikanerne vil holde Kina langt væk fra den del af Arktis, der ligger tæt på USA, og føler sig nødsaget til at komme med et modsvar på Ruslands oprustning. Her forventer Trump at kunne finde fælles fodslag med danskerne, vurderer Agnia Grigas, som er amerikansk energi- og politisk sikkerhedsekspert og forfatter til flere bøger om naturgas og geopolitik.

»Trump vil understrege de geostrategiske interesser, der er på spil med tanke på Ruslands militarisering af Arktis samt Kinas indgreb i regionen som en selverklæret ’nær Arktis’-magtfaktor«, siger hun.

Måske bliver han skuffet. For Arktis har i mange år været et område uden militære konflikter, hvor de arktiske lande talte om det, man kunne enes om. Det ønsker Danmarks regering ikke at ændre på.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce