0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Terje Pedersen/Ritzau Scanpix
Foto: Terje Pedersen/Ritzau Scanpix

Der var massivt politiopbud ved en moské udenfor Oslo, der lørdag blev angrebet. To er lettere sårede, men ingen døde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordmand var på nettet, før han skød i moske ved Oslo

To er lettere sårede, men ingen dræbt. Gerningsmanden blev overmandet af et medlem af moskeen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lørdag eftermiddag blev en person skudt i en moské i den norske kommune Bærum tæt på Norges hovedstad, Oslo, oplyser Oslos politi på Twitter.

Et vidne fortæller Aftenposten, at en hvid mand med hjelm og uniform dukkede op i moskeen med to haglgeværlignende pistoler.

»Han begyndte at skyde rundt, men heldigvis lykkedes det et af vores medlemmer at overmande ham«, siger moskeens forstander, Irfan Mushtag, der ankom umiddelbart efter skyderiet.

»Jeg så, at der lå patronhylstre rundt om i moskéen og at der var blod på tæppet. Jeg så at et af vores medlemmer havde fat i gerningsmanden og havde lagt ham ned. Han var fuld af blod«.

Ifølge Aftenposten skulle det være en 75-årig mand, der overmandede gerningsmanden.

Irfan Mushtag oplyser, at gerningsmanden selv er såret, men at også et af medlemmerne af det muslimske trossamfund er blevet såret.

Norsk politi oplyser lørdag aften ifølge Ritzau, at der er fundet en død person på en adresse i Bærum kort efter moskéangrebet, og at de to ting kobles sammen.

Ifølge Aftenpostens oplysninger var 5-7 personer samlet i moskeen efter bøn, men bare 10 minutter før gerningsmanden ankom, havde der været 15 i moskeen, oplyser Irfan Mushtag. Og i morgen venter moskéen 1.000 gæster.

Irfan Mushtag fortæller Aftenposten, at moskéen havde øget sikkerheden efter angrebet i Christchurch i New Zealand i marts i år. Og derfor kunne gerningsmanden ikke bare gå direkte ind i moskeen.

Var på nettet før angreb

Politiet oplyste på et pressemøde lørdag aften, at det har pågrebet gerningsmanden, som er en etnisk nordmand, der kommer fra det lokalområde, hvor Al Noor Islamic Centre har sin moské. Politiet var ret sparsom med oplysninger i sagen og ville ikke bekræfte, at gerningsmanden bar uniform i forbindelse med angrebet. Til gengæld oplyste det, at politiet havde havde været været i kontakt med gerningsmanden tidligere, selv om han ikke kunne betegnes som kriminel.

Norsk politi bekræftede, at gerningsmanden blev overmandet i moskeen og var under kontrol, da politiet nåede frem. Og ifølge politiet er gerningsmanden og en person fra moskeen såret, men det er formentlig ikke af skudsår.

På spørgsmålet om gerningsmanden havde varslet angrebet på nettet forud for angrebet, svarede afdelingsleder Rune Skjold:

»Vi har oplysninger om, at han har været på nettet, og det arbejder vi videre med«.

Norsk politi fik første melding om skyderiet klokken 16.07 lørdag eftermiddag, men personen, der ringede til politiet, talte meget dårligt norsk, og derfor blev truslen ikke vurderet som særlig høj. Men da det senere gik op for politiet, at der var tale om en skudepisode, blev alt disponibelt mandskab sendt af sted.

Ifølge norsk politi er der intet, der tyder på, at der var andre involverede i angrebet på moskeen end gerningsmanden, men muligheden bliver stadig efterforsket.

Sent i aftes oplyste avisen VG, at nordmanden nu er sigtet for drabsforsøg.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden