0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Søren Espersen (DF) og andre danske politikere har svært ved at tage det seriøst, at Donald Trump angiveligt skulle være interesseret i, at USA køber Grønland.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vil Donald Trump virkelig købe Grønland? »Det endegyldige bevis på, at han er blevet vanvittig«

Ifølge den amerikanske avis Wall Street Journal leger præsident Donald Trump med tanken om, at USA skal købe Grønland. Mon det er en meget tidlig aprilsnar?, funderer Lars Løkke Rasmussen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det må være en aprilsnar, men på det helt forkerte tidspunkt. Sådan lyder reaktionen fra Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, der på Twitter gør sig lystig over historien om, at USA’s præsident Donald Trump har bedt sine rådgivere undersøge, hvorvidt det kan lade sig gøre for USA at købe Grønland.

Og han er ikke den eneste, der trækker på smilebåndet over artiklen fra den toneangivende amerikanske avis Wall Streeet Journal, hvoraf det fremgår - på baggrund af anonyme kilder ganske vist - at præsidenten gentagne gange har spurgt sine rådgivere til et muligt køb af Grønland. Det er sket ved både møder, middage og samtaler, og Trump har angiveligt også drøftet ressourcerne i Grønlands undergrund og beliggenheden i forhold til USA’s geopolitiske interesser.

Også tidligere minister og fremtrædende V-politiker Søren Pind kommenterer påfundet fra Trump og konstaterer lettere lakonisk, at han tror, at Danmark beholder sine »370.000.000 tønder land«, mens det konservative medlem af Folketinget og tidligere minister, Rasmus Jarlov, konstaterer, at der nok er andre ting, der er mere sandsynlige, end at Trump køber Grønland.

Ingen officiel kommentar

Wall Street Journal har forsøgt at få en officiel kommentar fra både Det Hvide Hus, Danmark og Grønland, men det er ikke lykkedes.

Grønland blev koloniseret af Danmark i 1700-tallet og har siden 2009 haft selvstyre i rigsfællesskab med Danmark. Der bor omkring 56.000 personer i Grønland, der med et areal på 2.180.000 kvadratkilometer er verdens største ø (som ikke er et kontinent).

Over for Ritzau antyder Dansk Folkepartis Søren Espersen, at Trump er moden til behandling.

»Hvis det er rigtigt, at han arbejder med de tanker, så er det endegyldige bevis på, at han er blevet vanvittig. Jeg må sige det, som det er: Tanken om, at Danmark skulle sælge 50.000 statsborgere til USA, er fuldstændig vanvittig«, lyder det fra Espersen.

Såfremt Donald Trump mener det alvorligt, får præsidenten mulighed for at lufte sit ønske over for statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, inden længe. Han skal møde dem begge, når han besøger Danmark i begyndelsen af september, hvor både Grønland og arktiske spørgsmål skal debatteres.

Også de radikale har svært ved at tage det seriøst. Partiets udenrigsordfører Martin Lidegaard, der er tidligere udenrigsminister, skriver på Twitter, at det forhåbentlig er en joke, og han opregner en række konsekvenser, hvis tanken blev til virkelighed.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.