0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Danmark giver grønt lys til gasledningen Nord Stream 2

Energistyrelsen har godkendt, at gasledningen Nord Stream 2 kan blive ført sydøst om Bornholm.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Nord Stream 2 skal efter planen løbe fra Rusland til Tyskland. Gasrørene skal blandt andet føres nær Bornholm. Det har Energistyrelsen netop givet grønt lys til.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Energistyrelsen har onsdag givet tilladelse til, at gasledningen Nord Stream 2 kan blive ført sydøst om Bornholm.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

»Tilladelsen meddeles i henhold til kontinentalsokkelloven og med udgangspunkt i Danmarks forpligtelser efter FN’s havretskonvention«.

»Her er Danmark forpligtet til at tillade anlæggelse af transitrørledninger med respekt for ressourcer og miljø og eventuelt anvise, hvor på kontinentalsoklen sådanne rørledninger skal lægges«, skriver Energistyrelsen i sin pressemeddelelse.

Gasledningen skal sende gas fra Rusland til Europa, og der har gennem flere år været diskussion om linjeføringen gennem Østersøen.

Gasledningen er et kompliceret politiske spørgsmål, da Tyskland og Rusland gerne vil have den, men en række allierede - blandt andet USA, de baltiske lande og Polen - ikke ønsker den.

Selskaberne bag projektet har haft tre ansøgninger i spil, men trak i juni den ene.

Derfor har der været to muligheder i spil til sidst, der gik henholdsvis nordvest og sydøst om Bornholm. Energistyrelsen har vurderet, at den sydøstlige rute vil have den mindste påvirkning på miljøet.

»Det er især som følge af en vurdering af påvirkningen på skibsfart og Natura 2000-områder (beskyttede naturområder, red.)«, skriver Energistyrelsen.

Ingen kommentarer fra Kofod

Det sker samtidigt uden for dansk territorialfarvand, men over den danske kontinentalsokkel. Derfor har Danmark ikke kunnet afvise den af sikkerhedspolitiske årsager, og der er ifølge Energiministeriet tale om en ren administrativ beslutning.

»Vi er glade for, at vi har fået tilladelse fra Danmark til at anlægge Nord Stream 2-rørledningen på det danske kontinentalsokkelområde i Østersøen sydøst for Bornholm«.

»Vi fortsætter nu det konstruktive samarbejde med de danske myndigheder med henblik på at færdiggøre rørledningen«, skriver Samira Kiefer Andersson, Nord Stream 2’s ansvarlige for ansøgningen i Danmark, i en pressemeddelelse.

Energistyrelsen oplyser, at man ikke har yderligere kommentarer. Energiministeriet henviser til Energistyrelsen.

Udenrigsministeriet oplyser, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i Stockholm og ikke umiddelbart har en kommentar til beslutningen.