Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Stine Tidsvilde
Foto: Stine Tidsvilde

Københavnere, her to i Nyhavn, kan bryste sig at være på en tredjeplads på en liste over engelskkundskaber for byer uden for lande, hvor engelsk er et hovedsprog.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undersøgelse: Københavnere taler noget af det bedste engelsk i verden

København indtager tredjepladsen på liste over byer med de bedste engelskkundskaber i lande, hvor engelsk ikke er hovedsproget. Men danskernes generelle engelskniveau er stagneret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

For første gang indgår København i en årlig undersøgelse af engelskkundskaber i lande verden over, hvor engelsk ikke er hovedsproget.

Her går den danske hovedstad direkte ind på en tredjeplads. Kun overgået af Amsterdam og Stockholm.

Det er uddannelsesorganisationen EF Education, der specialiserer sig i sprogundervisning og sprogrejser, der hvert år laver undersøgelsen, hvor de enkelte landes nationale niveau er i fokus. Denne gang er der dog også kommet større fokus på byerne.

Landechef i EF Education Danmark, Rico Karstensen, mener, at Københavns høje placering kan forklares med det internationale fokus, byen har haft i efterhånden en del år. Her trækker kravet om et højt engelskniveau på jobs og studiepladser hele landets engelskniveau op, hvilket også er en tendens i andre små landes hovedstæder.

»Det er klart, at København trækker Danmark op. Og det er også en tendens, når vi ser på nogle af de andre lande. Blandt andet Holland og Amsterdam - og det samme i Sverige og Stockholm.«, siger Rico Karstensen.

EF’s undersøgelse er ikke repræsentativ, da resultaterne er taget ud fra organisationens egne tests og af folk, der i forvejen er interesseret i at kende til deres engelskniveau. Men med mere end 2,3 millioner deltagere bredt fordelt ud over køn og alder og resultater, så kan undersøgelsen ifølge EF give nogle tydelige indikationer.

Topplacering kan være en sovepude

På landeniveau ligger Danmark på en fjerdeplads lige over Finland, hvor vi udover Sverige og Holland kun er overgået af Norge. Det er alle lande, der for mange år siden har indset, at engelsk er et vigtigt sprog at promovere.

»Hverken hollandsk, svensk eller dansk er store sprog i sig selv, hvilket gør, at vi ofte har fokus på, at hvis vi vil begå os godt internationalt, så bliver vi nødt til også at kunne bruge engelsk, som er det førende handelssprog«, siger Rico Karstensen.

Men selv om Danmark stadig ligger godt, så ser Rico Karstensen tendenser på, at det er ved at være en sovepude for danskerne, som tilsyneladende ikke føler sig nødsaget til at forbedre sit engelske synderligt.

»Vi har ligget rimeligt fladt på et overordnet højt niveau i en periode på fem år uden de store forbedringer, som vi ser flere af de andre lande har gjort«, siger han og kommer med en lille opsang:

»Jeg tror, at det er vigtigt, at vi ikke tager for givet, at vi er verdensmestre i engelsk. Der skal fortsat være fokus på at forbedre det, for ellers kan vi risikere at miste den konkurrencefordel, som vi har haft i flere år, hvor flere andre lande har været væsentligt bagude på engelskkundskaberne. Men det bliver de ikke ved med at være«.

Hos Dansk Industri (DI) vurderer chef for DI Global Talent, Linda Duncan Wendelboe, ikke, at alarmklokkerne ringer endnu, når det kommer til Danmarks konkurrencefordel. For vi kan ikke forhindre andre lande i at forbedre deres engelske sprog.

»Vi har et godt fundament, men vi kan også godt blive bedre, og her skal vi hele tiden sørge for at forbedre vores kompetencer, så vi kan blive ved med at ligge i toppen af de her ranglister, så vi også fremover kan bruge det som konkurrenceparameter«, siger hun.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland

Eva Holtegaard-Kasler

Smagsoplevelser i Djursland:  Spis tang, vegetarisk eller traditionel dansk mad

Jens Hjalte Løgstrup

Sæt smartphonen på lydløs, og snup en dag 'alene' i den midtjyske vildmark

Roald Als/POLITIKEN

Dannelsesrejsen:  Kan et roadtrip til Jylland afhjælpe Roald Als' kolossale uvidenhed om hovedlandet?

Anne Louise Leth

En dag ved Randers Fjord:   Du kan komme til at følges med en sæl eller en havørn

Stine Daugaard

Få Danmarks glemte perle for dig selv