0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Opråb fra Nuuk: Danmark skal tage sig sammen og finde vej til den nye version af rigsfællesskabet

USA’s charmeoffensiv i Grønland presser rigsfællesskabet. Selvstyret øjner økonomiske muligheder, mens de stærkeste tilhængere af selvstændighed har fået ny luft. Men frygten for ’amerikanisering’ sætter også kraft bag kravet om nytænkning.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Mens verdens opmærksomhed samler sig om Nuuk og de hurtige sikkerhedspolitiske ændringer i Arktis, tvinges rigsfællesskabet til fornyelse, mener garvede grønlandske politikere..

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et selvstændigt Grønland bliver en kendsgerning, men tidshorisonten er lang. Undervejs er der behov for et mere moderne rigsfællesskab eller et samarbejde mellem de frie nationer Grønland, Danmark og måske Færøerne. Det mener to af de gamle frontkæmpere for grønlandsk selvstændighed.

Både tidligere landsstyreformand Lars-Emil Johansen (Siumut) og medstifter af venstrefløjspartiet IA Aqqaluk Lynge advarer imod ubegrænset tiltro til USA’s løfter om investeringer, handelsforbindelser og uddannelsessamarbejde.

»Det der med, at alt amerikansk vil være godt, og alt dansk er skidt – det duer ikke. Det holder simpelthen ikke, det er unuanceret. Vi skal ikke lade os smigre fuldstændigt af amerikanerne, men danske politikere skal holde op med at tro, at rigsfællesskabet skal fortsætte evigt«, siger Lars-Emil Johansen.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden