0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Færøsk partileder om lydoptagelse: Vi bliver brugt som skakbrikker i et strategisk spil

Offentliggørelsen af indeholdet af hemmeligholdt lydklip vækker opsigt både i Færøerne og i Danmark

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tony Gentile/Ritzau Scanpix
Foto: Tony Gentile/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Færøerne er beslutningen om leverandør af teleudstyr blevet et eksistentielt spørgsmål, der sætter retningen for den lille nations fremtid. Uanset hvem de vælger fra, vil de få en magtfuld fjende på halsen: Kina eller USA.

»Stormagterne har utrolig stor interesse i Færøerne. Vi er porten til Arktis, der er blevet strategisk interessant på grund af klimaforandringerne«, siger Høgni Hoydal, leder af det republikanske parti.

»Vi bliver brugt som skakbrikker i et strategisk spil«.

Offentliggørelsen af indholdet af et hidtil hemmeligholdt lydklip – en departementschef, som orienterer sin minister om, hvad der blev sagt under et møde mellem Kinas ambassadør og den færøske lagmand – viser at den kinesiske regering og Huawei har tættere forbindelse end nogen af dem har indrømmet offentligt. Den kinesiske ambassadør, Feng Tie, siger ifølge Berlingske ligeud, at hvis Færøerne vælger at bruge Huawei kan de få en frihandelsaftale. I modsat fald kan de glemme alt om det.

Kina har aftaget en hurtigt voksende del af den færøske eksport af laks, og Færøerne har i årevis arbejdet for at få en frihandelsaftale med Kina.

Høgni Hoydal, partileder for Republikanerne, er rasende over, at alle mulige andre prøver at træffe beslutningen for færingerne – Lagmanden, Kina, USA og Danmark - hen over hovedet på Landstinget.

»Landsstyret har været fuldstændig tavs om det her, selv om det – ligesom den danske – har en forfatningsmæssig forpligtelse til at rådføre sig med parlamentet om større udenrigspolitiske beslutninger. Men vi har absolut intet hørt«, siger Høgni Hoydal.

Han er ikke det mindste overrasket over, at den færøske regering er under massivt pres fra både Kina og USA:

»Jeg har selv siddet i regeringen indtil september«, som han siger.

Men han er stærkt provokeret af den danske indblanding i en beslutning, der officielt er en teknikalitet, der skal afgøres af teleselskabet Føroya Tele.