0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Grafikartikel

Følg coronas udvikling i alle verdens lande

Få overblikket over coronasmittede og covid-19-relaterede dødsfald verden over.

4. marts 2021
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er en verdensstatus på registrerede tilfælde af smittede med Covid-19 og dødsfald forårsaget af den nye coronavirus fortalt gennem en stribe grafikker.

Nederst finder du også en oversigt over udbredelsen af tests og vaccinationer.

Datamaterialet baserer sig på opgørelser fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) via Our World in Data, men skal som med alt andet i denne coronatid tages med forbehold, da verdens landes teststrategier er forskellige, og der utvivlsomt de fleste steder findes større mørketal, som de officielle statistikker ikke viser.

Direkte sammenligninger er derfor også en svær størrelse, men omvendt den mindst ringe mulighed vi har for at følge med i smittens udbredelse og inddæmning.

I denne artikel kan du i hver grafik ved at bruge pilene veksle mellem at få vist de aktuelle dødstal og det registrerede antal smittede i samme kontekst.

Dødstallene er på trods af forskellige opgørelsesmetoder den mest sikre målestok mellem landene, men vi har valgt også at vise registrerede smittede, da de tal trods de store usikkerheder kan give en indikation af, hvor i verden det går op eller ned.

Data opdateres ugentligt. Senest 4. marts kl. 16.45


HUSK:

Brug pilene for at veksle mellem registrede døde og registrerede smittede.

Dagligt registrerede i

Verden

7 dages løbende gennemsnit

Vi starter med det store overblik siden 1. marts 2020.

På side 1 og 2 i den første grafik kan du se de dagligt registrerede dødsfald for henholdsvis hele verden og hver enkelt verdensdel. Jævnet ud over et løbende 7-dags gennemsnit.

Bladrer du videre til side 3 og 4, får du oversigten over de dagligt registrede smittede i samme kontekst.


Samlet registrerede døde og smittede i

Enkeltlande

Realtal og per million indbyggere

Vi bliver ved realtallene, og i nedenstående lister kan du se de akkummulerede tal fra hvert land over henholdsvis døde/døde per million indbyggere og smittede/smittede per million indbyggere.

Listerne er sorteret efter per million-kolonnen.


Dagligt registrerede i

Hvert enkelt land

Per million indbyggere

7 dages løbende gennemsnit

Det mest præcise og bedst sammenlignelige billede af, hvad der sker i verden lige nu, får vi ved at kigge på hvert lands dagligt registrerede tal per million indbyggere og jævne dem ud over et 7-dags løbende gennemsnit.

Det gør vi i grafikken herunder, hvor du kan bladre mellem at få vist minigrafer over de 50 hårdest ramte lande lige nu og en mulighed for selv at vælge, hvilke lande du vil sammenligne udviklingsgrafer for.

Side 1 og 2 er dødsfald.
Side 3 og 4 er smittede.


Samlet antal tests i

Hvert enkelt land (der leverer data)

Per 1.000 indbyggere


I denne grafik kan du se, hvilke lande der ligger i top i forhold til at teste for Covid-19.

Det er uklart, om lyntests tæller med i de forskellige lande, så tallene skal som med alt andet tages med forbehold, men under alle omstændigheder fremgår det, at Danmark ligger helt i top på dette parameter.


Samlet antal vaccinationsdoser tildelt i

Alle verdens lande (der leverer data)

Realtal og per 100 indbyggere

ECDC opgør også vaccinationstempoet for de lande, de har adgang til data fra.

De tal har vi nu også taget med i denne grafikoversigt.

Den første side viser tal per 100 indbyggere, hvor Danmark lige nu ligger helt i top i EU.

Side 2 viser de reelle tal, hvor USA og Kina ikke kan røres.

Der er tale om en opgørelse over vaccinationsdoser tildelt og altså ikke gennemførte behandlinger med to stik.

Noter

Vi bruger i denne artikel det europæisk baserede ECDC som leverandør af opgørelserne, der ligger til grund for vores ugentlige opdateringer af grafikkerne. Vi henter data via ’Our World in Data’, som lægger yderligere detaljer på ECDC’s data.

Vær opmærksom på, at WHO, Johns Hopkins University, Worldometer, ECDC osv. opdaterer på forskellige tidspunkter af døgnet og blandt andet derfor ikke er i sync. De overordnede bevægelser er dog de samme trods små forskelle i tallene.

Nogle lande har op- eller nedjusteret deres tal i større ryk, der kan få kurverne til at se lidt spøjse ud. Storbritannien trak eksempelvis knapt 30.000 ud af deres smittestatistik 3. juli, mens Spanien nedjusterede landets dødstal med små 2.000 den 25. maj. Spanien havde derudover en længere periode, hvor man ikke registrerede på daglig basis, hvorfor deres kurver generelt kan se lidt misvisende ud.

ECDC holder øje med, om nogle af disse større udfald senere bliver fordelt ud på de foregående dage og måneder og opdaterer deres datasæt tilsvarende.

På trods af alle disse tal og opgørelser er det vigtigt at understrege, at de reelle Covid-19-dødstal sandsynligvis er højere end dem, som bliver registreret af de forskellige landes sundhedsmyndigheder.

I mange lande er der ikke kapacitet til at teste for Covid-19 ved alle dødsfald, men omvendt vil der uden tvivl også være tilfælde, hvor en person dør efter at være blevet testet positiv for Covid-19 og derfor tæller med i statistikken, men hvor dødsårsagen reelt er en anden.

De officielle Covid-19-dødstal tæller for de fleste landes vedkommende dem, der er døde på et hospital efter at være blevet testet positive for Covid-19.

Derimod vil dødsfald på f.eks. plejehjem og i private hjem eller hospitalsdødsfald, som ikke blev registreret som Covid-19-tilfælde, før døden indtraf, mangle i statistikkerne.

Belgien medtager som det vist nok eneste land formodede Covid-19-dødsfald på plejehjem.

I de tilfælde, hvor en Covid-19-smittet dør, er der typisk gået to til otte uger, fra pågældende udviste symptomer. De daglige dødstal kan derfor tolkes som et billede på smittespredningen med en måneds tids forsinkelse.

Læs mere:

Annonce