0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Matthias Rietschel/Ritzau Scanpix
Foto: Matthias Rietschel/Ritzau Scanpix

Sundhedspersonale i Dresden tester offentligt ansatte fra f.eks. politiet og hospitalerne for coronavirus.

Tidslinje: Hvordan blev en ukendt virus kendt og berygtet i hele verden på få måneder?

Næsten to millioner er smittede, 120.000 er døde. På knap tre måneder har covid-19 rystet verden og ændret vores vaner i hverdagen.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

31. december

Verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, landekontor i Kina får information om et muligt udbrud af lungebetændelse med ukendt årsag i byen Wuhan. Patienterne er testet negative for kendte luftvejsvirus som sars og mers. Nogle af dem arbejder på et lokalt fiskemarked, som myndighederne lukker 1. januar. På dette tidspunkt viser undersøgelser ikke tegn på betydende smitte mellem mennesker.

3. januar

Politiet i Wuhan arresterer øjenlæge Li Wenliang og tvinger ham til at skrive under på en erklæring om, at han har »spredt falske rygter«. Hvis han fortsætter, risikerer han retsforfølgelse. Wenliang er en de første læger, der advarer de kinesiske myndigheder om den ukendte virus. Knap en måned senere mister han livet efter at være blevet smittet med virussen.

11. januar

Det første kendte dødsfald relateret til covid-19 registreres i Kina. Den afdøde var en 61-årig mand, som handlede i det tidligere omtalte fiskemarked i Wuhan.

13. januar

Første smittede uden for Kina registreres i Thailand.

14. januar

WHO skriver på Twitter, at indledende undersøgelser foretaget af de kinesiske myndigheder ikke har kunnet dokumentere, at covid-19 kan smitte fra menneske til menneske. Men samme dag siger Maria Van Kerkhove, der er WHO’s ledende ekspert på covid-19, på et pressemøde: »Ud fra de informationer, vi har, er det muligt, at der er en begrænset menneske til menneske-overførsel, formentlig blandt familier, men det er meget klart lige nu, at vi ikke har en vedholdende menneske til menneske-overførsel«.

24. januar

USA’s præsident, Donald Trump, skriver på Twitter, at »Kina har arbejdet meget hårdt for at inddæmme coronavirussen. USA sætter stor pris på deres indsats og gennemsigtighed«.

30. januar

Udbruddet af covid-19 erklæres for en »international nødsituation« af WHO på et pressemøde. Det sker, efter at der er konstateret flere bekræftede tilfælde af smitte mellem mennesker. WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, roser Kinas indsats mod virusudbruddet. »Andre lande bør være taknemmelige for, at der kun er registreret 98 smittede uden for Kinas grænser ud af det samlede antal på næsten 10.000«, siger han. Flere lande i verden, også Danmark, skærper deres rejsevejledninger og fraråder alle ikke-nødvendige til Kina.

2. februar

Det første kendte dødsfald relateret til covid-19 uden for Kina registreres i Filippinerne.

3. februar

WHO’s generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, opfordrer på organisationens halvårlige direktionsmøde landene til ikke at lukke grænserne for rejsende fra Kina. »Der er ingen grund til at indføre foranstaltninger, der unødigt forstyrrer internationale rejser og handel«, siger generaldirektøren.

7. februar

Øjenlæge Li Wenliang bekræftes død som følge af smitte med covid-19. De kinesiske myndigheder forsøger at bruge ham som et bevis på, at sundhedspersonalet gør alt, hvad de kan, mens folket hylder ham som en helt, fordi han fortalte om virussen.

9. marts

Præsident Donald Trump sammenligner covid-19 med almindelig influenza. Han skriver på Twitter, at almindelig influenza har kostet mange flere liv om året, end covid-19 har.

Annonce

11. marts

WHO erklærer udbruddet af covid-19 for en pandemi. Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus siger på et pressemøde, at antallet af bekræftede smittede med covid-19 uden for Kina er blevet 13 gange større på to uger, og antallet af ramte lande er tredoblet. »I de kommende dage og uger regner vi med at se, at antallet af smittede, døde og påvirkede lande stiger endnu mere«, siger han. Der er på dette tidspunkt 118.00 smittede i 114 lande og 4.291 døde.

27. marts

Seniorrådgiver og virusekspert i WHO Bruce Aylward afbryder et interview med mediet Radio Television Hong Kong, efter at journalisten spørger ham, om WHO vil genoverveje Taiwans medlemskab. Først siger Aylward, at han ikke hørte spørgsmålet, og da journalisten vil gentage det, afbryder han. Det kræver medlemskab i FN, hvis et land skal være medlem af WHO. FN accepterer ikke Taiwans medlemskab med henvisning til, at Kina er det legitime medlem for Taiwan.

10. april

Det samlede antal døde relateret til coronavirus når 100.000.

15. april

Verden runder to millioner smittede af covid-19. For to uger siden var antallet en million.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden