0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Claus Blok Thomsen
Foto: Claus Blok Thomsen

På Chatuchak-markedet i Bangkok står dyr fra hele verden stablet oven på hinanden i bure. Her viser en ung sælger to øgler frem, mens en næsebjørn kravler rundt på skulderen af ham. Det er forhold som disse, der ifølge eksperter skaber de perfekte betingelser for et udbrud af endnu en ny dræbervirus.

Kan blive værre end Wuhan: Læger kalder dyremarked i Bangkok for tikkende smittebombe

Chatuchak-markedet i Bangkok er ikke alene verdens største weekendmarked. Ifølge eksperter er det også det perfekte udklækningssted for en ny virus, der kan blive meget værre end coronaudbruddet i Wuhan.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Alt imens verden stadig er i gang med at bekæmpe corona, advarer læger og dyreaktivister om, at det næste udbrud med endnu en ny og ukendt dræbervirus kan ske når som helst.

I Kina har myndighederne lukket det marked i byen Wuhan, hvor coronavirussen angiveligt bredte sig fra dyr til mennesker, men mange andre steder i Asien fortsætter markeder med at være åbne, selv om de sælger vilde dyr.

Især Chatuchak-markedet i den thailandske hovedstad, Bangkok, skiller sig ud, fordi det er verdens største weekendmarked. Over 200.000 mennesker, heriblandt mange danske turister, besøger i normale tider markedet hver weekend, og det gør læger og andre eksperter stærkt nervøse.

»Det er på alle måder en smittemæssig bombe«, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Samme vurdering har flere andre læger, Politiken har talt med.

Dyr stablet i bure

Ifølge organisationen Wildlife Justice Commission har Chatuchak-markedet en fremtrædende rolle i den globale illegale handel med vilde dyr, og i et særskilt hjørne af markedet er der et helt område, hvor der bliver solgt vilde dyr fra hele verden.

Dyrene står i kasser og bure stablet oven på og ved siden af hinanden. Blandt andet ørkenræve, flodsvin, surikater og ørkenlosser foruden aber og desmerdyr, som tidligere har været årsag til hiv- og sars-udbruddene.

Dyrene står så tæt, at de nemt rammer hinanden med urin, fækalier og spyt, hvilket øger risikoen for, at en ny virustype kan sprede sig og dernæst springe over på mennesker.

Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet anser det ikke som et spørgsmål om hvis, men hvornår der kommer et udbrud på Chatuchak-markedet. Det kan ifølge hans vurdering nemt blive meget værre end Wuhan, idet Chatuchak-markedet normalt er en af Bangkoks mest populære turistattraktioner.

»Det betyder, at et lokalt udbrud meget hurtigt bliver til et globalt udbrud, fordi mange mennesker vil kunne tage en ny virus med tilbage til deres hjemlande«, siger han.

Pres for forbud

I ngo’en World Animal Protection er direktøren for den danske afdeling, Gitte Buchhave, »fuldstændig rystet« over forholdene på Chatuchak-markedet.

»Vi peger altid fingre ad Kina, men dette viser, at handlen med dyr er et globalt problem«, siger hun.

Til november mødes repræsentanter for verdens 20 største økonomier til G20-topmøde, hvor en stor del af mødet ventes at handle om, hvordan verden kan forhindre et nyt virusudbrud.

World Animal Protection sidder med i den gruppe, der skal rådgive G20-landene, og her vil organisationen kæmpe for at få lukket alle markeder i verden, der sælger vilde dyr.

»Det er nu, at vi har en unik chance for at få verdens ledere til at gøre noget«, siger Gitte Buchhave, der vil lægge pres på den danske regering. EU sidder med i G20, og hun ser gerne, at Danmark forsøger at få EU til at forlange et forbud mod handel med vilde dyr.

Ifølge en spørgeundersøgelse, som World Animal Protection har foretaget gennem analysefirmaet YouGov, har hun et stort flertal af danskerne i ryggen.

Således ønsker 84 procent af de adspurgte, at den danske regering skal arbejde for et forbud.

Annonce

Regeringen er afventende

Men så konkret vil regeringen ikke forpligte sig.

Det har ikke været muligt at få et direkte interview med fødevareminister Mogens Jensen (S), men i en mail til Politiken udtaler han, at »det er rigtigt, at salg af vilde og eksotiske dyr under dårlige hygiejniske og dyrevelfærdsmæssige forhold kan være forbundet med udbrud«.

»Regeringen er på flere fronter ved at undersøge mulighederne for at sikre en international indsats, der reducerer risikoen for nye vira, der kan udvikle sig til pandemier«, siger han og peger blandt andet på, at Danmark via EU vil arbejde aktivt for, at der udarbejdes internationale retningslinjer og standarder for handlen med vilde dyr.

Dermed optræder den danske regering langt mindre bastant end Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der i en mail til Politiken udtaler, at »regeringer strengt burde forbyde salg af vilde dyr«, fordi omkring 70 procent af alle nye virustyper kommer fra dyr.


Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?