0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
-/Ritzau Scanpix
Foto: -/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SpaceX-rumkapslen er koblet til rumstationen ISS

Rumkapslen Crew Dragon med to astronauter om bord er nu nået op til ISS og er koblet sammen med rumstationen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Rumkapslen, der lørdag blev opsendt af det amerikanske firma SpaceX fra Florida, er nået frem til Den Internationale Rumstation (ISS) og er nu tilkoblet stationen. Det viser en direkte tv-transmission på CNN.

Det er sket klokken 16.16 dansk tid.

Om bord i Crew Dragon-kapslen er de to amerikanske astronauter Robert Behnken på 49 og den 53-årige Douglas Hurley.

SpaceX-raketten blev opsendt fra Kennedy Space Center i den amerikanske delstat Florida lørdag klokken 21.22 dansk tid. Sammenkoblingen gik planmæssigt, så indtil nu ser det ud til, at missionen, der har karakter af en testflyvning, er en succes. Den fandt sted 420 kilometer over Jordens overflade på et tidspunkt, da ISS og kapslen befandt sig i grænseområdet over Mongoliet og Kina.

Det er Elon Musk, manden bag Tesla-bilerne, der står bag SpaceX. Det er første gang, at et privat firma står for opsendelsen af astronauter. Nasa, den amerikanske rumadministration, har samarbejdet med SpaceX.

De to astronauter skal teste rumkapslen under missionen. Falder det hele godt ud, kan Nasa give SpaceX sit grønne stempel, sådan at firmaet kan blive indsat som formel transportør af astronauter til ISS.

Uvist, hvornår astronauter vender tilbage

Det er første gang siden 2011, at astronauter, der er opsendt fra amerikansk jord, er i rummet. Dengang var det rumfærgen 'Atlantis', der blev opsendt. Efter denne tur blev programmet med rumfærgerne skrottet, og rumfærgerne er nu udstillet på museer.

Der har været astronauter på ISS efter 2011, men de er fløjet op til rumstationen med russiske rumfartøjer fra rumbasen i Kasakhstan, en tidligere sovjetrepublik.

Det er meningen, at Behnken og Hurley skal tilbage til Jorden med kapslen, når tiden kommer. Hvornår det sker, er ikke klart endnu. Ifølge Nasa kan der gå fra en til fire måneder.

Crew Dragon-kapslen kan ifølge det tyske nyhedsbureau dpa holde til at befinde sig i kredsløb i 210 dage.

Under opholdet på ISS skal astronauterne deltage i forsøg og fortsætte med at teste Elon Musk's rumteknologi.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden