0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Kongen i Thailand overrasker: Nu har han igen to koner

Først smed kongen sin kone nummer to på porten. Nu har han taget hende til nåde igen. Ingen ved, hvad dronningen tænker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Handout/Ritzau Scanpix
Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, lod sig sidste år fotografere med sin ledsagerske, Sineenat Wongvajirapakdi. Senere faldt hun i unåde, men nu har kongen tilgivet hende.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, er ikke just bange for at skabe overskrifter om sit privatliv.

Ifølge den thailandske udgave af Statstidende har kongen besluttet at give alle royale og militære titler tilbage til sin såkaldte ledsagerske - som er en form for officiel kone nummer to efter dronningen - næsten et år efter, at hun ellers under stor ballade var faldet i unåde hos ham.

Meddelelsen om den reelle genindsættelse på tronen af den 35-årige Sineenat Wongvajirapakdi kommer på et tidspunkt, hvor Thailand er præget af stigende uro, og hvor unge studerende næsten dagligt demonstrerer i Bangkok og andre større byer med krav om, at kongens magt bliver indskrænket.

Kongen har ikke offentligt kommenteret demonstrationerne, og derfor kan den overraskende nyhed om hans private kærlighedsforhold opfattes som et signal om, at han ikke agter at lade sig påvirke af folkestemningen.

Dronningen og nummer to

Kongen blev i juli sidste år gift med Suthida Tidjai, som dermed blev Thailands dronning. Men kun to måneder efter brylluppet meddelte kongen, at han havde udnævnt en anden kvinde - Sineenat Wongvajirapakdi - til at være sin ledsagerske eller kone nummer to. Officielt fik hun titel af royal konsort.

De to havde trods kongens bryllup med dronningen i længere tid haft et forhold til hinanden, og Sineenat Wongvajirapakdi, der oprindeligt var uddannet sygeplejerske, havde sideløbende skabt sig en militær karriere, hvor hun havde arbejdet sig frem i rækkerne og opnået titel af generalmajor.

Ved meddelelsen sidste år om hendes udnævnelse til kongens kone nummer to kom der ingen oplysninger frem om, hvad dronning Suthida syntes om det arrangement.

Til gengæld overraskede kongen endnu engang hele Thailand, da han kun tre måneder senere for offentligt skue smed Sineenat Wongvajirapakdi på porten og fratog hende alle royale og militære titler.

I udtalelser fra hoffet lød det, at hun havde udvist illoyalitet mod kongen og forsøgt at »hæve sig selv« op på niveau med dronningen.

Pludselig hørte ingen længere noget til Sineenat Wongvajirapakdi, indtil avisen The Royal Gazette, der ellers kun plejer at indeholde støvede tekster om ikrafttrædelsen af nye love, i denne uge meddelte, at kongen havde besluttet at give Sineenat Wongvajirapakdi alle hendes royale og militære titler tilbage.

Kongen opholder sig meget sjældent i Thailand, men bor for det meste i Tyskland, og ifølge den tyske avis Bild skulle Sineenat Wongvajirapakdi allerede være ankommet til det hotel i Bayern, som kongen for tiden lejer.

Tidligere var det udbredt, at konger i Thailand kunne have adskillige koner - de såkaldte konsorts - udover at være gift med dronningen. Men traditionen døde ud ved begyndelsen af det forrige århundrede, og sidste gang, en thailandsk konge officielt tog en konsort, var i 1920’erne.

Når den nuværende konge, Maha Vajiralongkorn, vælger at genoplive traditionen, kan det derfor også læses som et signal om, at han rækker tilbage til den tid, hvor Thailand havde et absolut monarki, og hvor kongen nærmest havde uindskrænket magt.

Sociale medier koger

Samtidig er nyheden blevet det store emne på de sociale medier i Thailand, hvor den både vækker latter og hovedrysten.

»Wow. Det her er teenagelove. Først smider han hende ud, og så tager han hende tilbage«, skriver en bruger, mens en anden skriver: »Hun kommer tilbage. Se dig for, dronning«.

Andre forholder sig langt mere alvorligt til nyheden.

»Vores konge bruger virkelig sin magt til at gøre, hvad han vil. Det er ikke morsomt overhovedet, og det er derfor, at vi har brug for en reform af monarkiet«.

De unge studerende, der de seneste uger har demonstreret, mener, at kongen misbruger sin magt ved at blande sig i politik og give sin støtte til den militærregering, der i 2014 tog magten ved et kup. De er også utilfredse med, at kongen for to år siden tog personlig kontrol over royale værdier på angiveligt mindst 190 milliarder kroner, der hidtil var blevet administreret af en halvoffentlig myndighed.

Derfor kræver de en reform, så det thailandske monarki bliver som det danske, hvor regenten er underlagt parlamentarisk kontrol og ikke har indflydelse på det politiske liv.

Kritikken af kongen er helt uhørt i et land, hvor det hidtil har været tabu at tale dårligt om kongehuset, og hvor enhver negativ omtale af monarkiet kan give op til 15 års fængsel.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden