USA’s kommende præsident Joe Biden har gjort det klart, at han modsat sin forgænger Donald Trump er tilhænger af aftaler og traktater. Mange stats- og regeringschefer rundtom i verden håber, at den nye administration kan levere hurtigt på aftaler om alt fra klima over sundhed og handel til atomenergi.
I Moskva er valget af Biden blevet mødt med et lidt opgivende skuldertræk. Russiske politikere forbereder sig lidt på ’Obama 2.0’, det vil sige en præsident, som ser det som USA’s ret og pligt at blande sig, når forholdene bliver for brogede et eller andet sted i verden. Det sted kunne meget vel vise sig at være Rusland.
Inden valget i USA udtrykte præsident Putin og hans folk i regeringshovedkvarteret Kreml dog også en forhåbning om, at Biden ville være klar til at tale om reguleringen af atomvåben. Flere af de store aftaler er udløbet eller tæt på udløb, og i Rusland ser man meget gerne, at USA vender tilbage til forhandlingssporet.
Den russiske ekspert Andrej Kortunov har advaret om, at »man ikke skal gå uden paraply, når det regner«, og fik på den måde mindet amerikanerne om, at Rusland har rigeligt med atommissiler, som måske er værd at få bundet fast i en gensidigt forpligtende aftale.
I Rusland er der et enormt fokus på udviklingen af atomvåben, men den slags koster. Atomvåben er dyre at udvikle, at vedligeholde og at destruere, og Rusland har ikke råd til et nyt kapløb. Det er en af grundene til, at Rusland gerne vil have dette område reguleret, inden oprustningen for alvor tager fart.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind