0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kontrolleret naturbrand indhyller Sydney i farlig røg

Sydneys fem millioner indbyggere er blevet bedt om at blive inden døre grundet røg fra skovafbrænding.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Saeed Khan/Ritzau Scanpix
Foto: Saeed Khan/Ritzau Scanpix

Sydney er mandag indhyllet i en tyk røg, hvilket har tvunget myndighederne til at indstille en kontrolleret skovafbrænding i udkanten af Australiens største by.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sydney er mandag indhyllet i en tyk røg, hvilket har tvunget myndighederne til at indstille en kontrolleret skovafbrænding i udkanten af Australiens største by.

Røgen fra den kontrollerede naturbrand har aflyst færgeafgange, ligesom at byens fem millioner indbyggere er blevet bedt om at holde sig inden døre.

Niveauet af forurenende partikler, der kan sive dybt ind i lungerne og forårsage luftvejssygdomme, er blandt de højeste i verden og ligger mandag på over 190 på det såkaldte luftkvalitetsindeks. Det svarer til et usundt niveau.

Uden for sommermånederne foretager det australske brandvæsen jævnligt kontrollerede afbrændinger for at mindske risikoen for ukontrollerede natur- og skovbrande.

Under de kontrollerede afbrændinger bliver skovbunden ryddet for brændbart materiale.

Røg har lagt sig over boligområder

Men grundet den tykke røg har myndighederne mandag været nødsaget til at sætte yderligere afbrænding på pause.

Det høje niveau af forurening førte blandt andet til, at nogle fagforeninger opfordrede sine medlemmer til at droppe arbejdet, hvis røgen blev for meget.

»Lette vinde og et skifte i vejret i løbet af natten har resulteret i, at røgen har lagt sig i lavtliggende boligområder«, oplyser brandvæsenet.

Røgen ventes at lette, efterhånden som dagen skrider frem.

I sommeren 2019/2020 hærgede voldsomme skovbrande store dele af det østlige Australien. 33 mennesker mistede livet, og flere end 3000 hjem blev ødelagt.

I flere måneder var Sydney og andre byer indhyllet i både røg og aske.

Det vurderes, at klimaforandringer er med til at gøre sæsonen for skov- og naturbrande i Australien længere og mere farlig.

Samtidig begrænser klimaforandringerne tidsperioden for, hvornår de kontrollerede brande kan udføres sikkert.

ritzau

Læs mere: