0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Ekspert: Med degradering af udenrigsminister har Múte B. Egede lukket effektivt ned for kontroversiel debat

Grønland må forventes at anlægge en mindre konfrontatorisk stil i forhold til Danmark, efter at landsstyreformand Múte B. Egede mandag overtog landets udenrigsanliggender fra Pele Broberg, som blev degraderet efter kontroversiel udtalelse til Berlingske, lyder det fra ekspert.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Pr-foto
Foto: Pr-foto

Múte B. Egede har måttet håndtere den første regeringskrise, efter at Grønlands udenrigsminister kom med kontroversiel udtalelse til Berlingske.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pele Broberg fra det grønlandske parti Naleraq er færdig som udenrigsminister, og nu er det i stedet formanden for Grønlands landsstyre, Múte B. Egede fra partiet Inuit Ataqatigiit (IA), der selv skal varetage posten.

Den nu tidligere udenrigsminister Pele Broberg har før været ude offentligt og kritisere både Arktisk Kommando, værnepligt til grønlændere samt dansk militær overvågning af Grønland og har generelt forholdt sig kritisk til Danmarks tilstedeværelse og indflydelse i Grønland.

Hvorvidt Pele Brobergs fratrædelse som udenrigsminister får betydning for samarbejdet med Danmark, er svært at udtale sig om, mener Ulrik Pram Gad, seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis). Men han er ret overbevist om, at måden at forhandle med Danmark på bliver anderledes nu end med Pele Broberg.

»Med Múte B. Egede som udenrigsminister bliver den politiske proces mellem Danmark og Grønland formentlig mere afslappet og med færre verbale slagsmål. Der er en lang tradition i Grønland for enten at være kontroversiel eller handle ordentligt. Sommetider spiller de linjer sammen, andre gange er det en kamp. Nu har de valgt, at det skal være en mindre konfrontatorisk stil«, siger Ulrik Pram Gad.

Rasmus Leander Nielsen, adjunkt ved Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik på Grønlands Universitet, tror dog stadig på, at Pele Brobergs stemme vil resonere i Danmark.

»Han kommer væk fra et vigtigt og prominent område, men han er jo en meget snakkesalig politiker, så han skal nok stadig udtale sig. Han sidder stadig med handel, og der skal han fortsat lave udenrigspolitiske ting, men det er mindre kontroversielt og kører mindre i pressen«.