Protest Tre socialdemokrater bryder tirsdag partilinjen og stemmer imod de nye udlændingestramninger. Det er fra venstre Yildiz Akdogan, Daniel Toft Jakobsen og Mette Gjerskov.

Protest Tre socialdemokrater bryder tirsdag partilinjen og stemmer imod de nye udlændingestramninger. Det er fra venstre Yildiz Akdogan, Daniel Toft Jakobsen og Mette Gjerskov.

Flygtningestrøm

Socialdemokrater bryder partilinjen og stemmer imod udlændingestramninger

Lovforslaget er bare totalt renset for at gøre noget godt, siger en af dem.

Flygtningestrøm

Den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, har den seneste uges tid i adskillige medier fortalt, at det gamle arbejderparti nu har en ny, strammere udlændingepolitisk kurs.

Men når partiet tirsdag efter planen stemmer for de historiske og internationalt opsigtsvækkende nye stramninger, har Mette Frederiksen ikke hele sin folketingsgruppe bag sig.

Tre medlemmer af folketingsgruppen har tænkt sig at stemme nej, bekræfter de nu over for Politiken.

»Jeg tror, at socialdemokrater grundlæggende kan gå med til meget, hvis vi ved, at vi også gør noget godt. Men det her lovforslag er bare totalt renset for at gøre noget godt. Min hovedanke er, at der børe være et modkrav om, at man gør noget ved udviklingsbistanden, hvis man skal lave så voldsomme stramninger«, siger den tidligere minister Mette Gjerskov (S), der stemmer nej sammen Daniel Toft Jakobsen og Yildiz Akdogan.

Beslutningen her hverken let eller rar

Ingen af de tre peger først og fremmest på det forslag, der måske har vakt mest opsigt i udlandet - forlaget om at kunne beslaglægge værdigenstande fra nyankomne - som det mest afgørende.

»Det er forslaget om at forhindre en gruppe af flygtningene i at få familiesammenføring inden for de første tre år, som er det element, der gør, at jeg bliver nødt til at stemme anderledes end mit parti i den her sag«, forklarer nyvalgte Daniel Toft Jakobsen, og fortsætter, at det » er ikke let eller noget, jeg synes er rart at skulle stemme imod mit parti«.

DOKUMENTATION:

Han tilføjer, at høringsnotatet fra regeringen ikke har overbevist ham om, at tre-årsstramningen holder sig inden for de konventioner, Danmark har tiltrådt. Noget, eksempelvis Institut for Menneskerettigheder da også har påpeget.

Mette Gjerskov er på samme linje.

»Der er rigtig mange ting ved lovforslaget, men det er særligt på grund af det med de tre års udskydelse for familiesammenføring«, siger hun.

Hører til hos Socialdemokraterne

Da Politiken mandag formiddag møder Yildiz Akdogan (S) på hendes kontor på Christiansborg, har også hun truffet den kontroversielle beslutning.

»Efter længere overvejelser og efter at have fulgt processen i lovforslaget, har jeg besluttet mig for at stemme imod«, siger hun og peger også på familiesammenføringsudskydelsen »som den del, der nok har været sværest«.

På sin jakke har hun et socialdemokratisk rose-emblem, men hun forsikrer, at det ikke er taget på til lejligheden for at understrege, at hun vitterligt er socialdemokrat. Det går hun normalt med, fastslår hun.

Men er du nu også i det rette parti, når din formand i den forgangne uges tid har turneret alle medier rundt og slået fast, at det her er nu den nye socialdemokratiske strammelinje?

»Jeg er helt klart i det rette parti, jeg har været socialdemokrat i 15 år, men lige med det her lovforslag har jeg det lidt svært«, svarer Yildiz Akdogan.

Politiken har indtil videre forgæves forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, og gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce