Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har i årevis samarbejdet med forskere fra National University of Defence Technology (NUDT), et universitet direkte underlagt det kinesiske militær. Samforskningen spænder over nye teknologiske landvindinger inden for kryptologi, optisk kommunikationsudstyr, kvantefysik, batteriteknologi og navigationssystemer. Det viser Politikens gennemgang af 17 forskningsartikler udgivet af forskere fra DTU og NUDT.
Der er tale om grundforskning, som ifølge DTU er udført i overensstemmelse med loven og grundlæggende forskningsprincipper. Men der er en risiko for, at Kinas Befrielseshær vil benytte forskningen til at udvikle ny militær teknologi, siger Alex Joske, Kina-analytiker ved Australian Strategic Policy Institute (ASPI). Det er en proces, den kinesiske hær har omtalt som »at plukke blomster i fremmede lande for at lave honning i Kina«.
»Det her er en sag, hvor vestlige forskeres ekstreme åbenhjertighed og gode intentioner bliver udnyttet af en politisk organisation, Kommunistpartiet i Kina, som har helt andre interesser end vestlige lande og de forskere, de samarbejder med«, siger Alex Joske.
Der er en risiko for, at forskningen kan bruges til militær udvikling, siger også Camilla T.N. Sørensen, der forsker i Kina og storpolitik ved Forsvarsakademiet:
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her