0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I 1628 gik der en uge, inden Christian IV fik besked om prestigeskibet 'Vasa's sensationelle forlis

En dansk gesandt var vidne, da orlogsskibet ’Vasa’ sank i Stockholms havn på sin jomfrurejse. Han var inde på det rigtige, da han skrev til kongen, at ’Vasa’ var bygget for rankt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Vasamuseet
Foto: Vasamuseet

'Vasa' lå 333 år på havets bund, inden det blev hævet i 1961. Det blev fundet af amatør marinearkæologen Anders Franzén i 1956.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rigsarkivet har mange indberetninger fra danske gesandter, der har været bosat i udlandet inden for de seneste ca. 400 år. Fra Stockholm er der f.eks. en række breve, som adelsmanden Erik Krabbe sendte til Christian IV, mens Krabbe var diplomatisk agent ved det svenske hof i 1627-1628.

I disse år var Danmark og Sverige undtagelsesvis ikke i konflikt med hinanden, men tværtimod allierede under krigshandlinger i det nuværende Nordtyskland og Polen.

Da Krabbe 17. august 1628 gav Christian IV en orientering om de seneste vigtige begivenheder set fra Stockholm, valgte han da også at bruge mest plads på en omtale af den svenske konge Gustav Adolfs krigsførelse og den forsinkede ratifikation af en aftale med Danmark. Det blev også til et par linjer om, at dronningen agtede at rejse til Kalmar for at modtage kongen ved hans hjemkomst til Sverige, og til nogle bemærkninger om almuens frygt for dyrtid, fordi »den svare regn« så ud til at forrette alvorlig skade på årets høst.