0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Der var kiksbøtter fra Nørrebro med på tur til Fame Øer

En fotografisk glasplade fra 1924 fortæller den store historie om Danmarks forhold til Østgrønland – og om vigtigheden af kiks i vildmarken. Hermed indledes også Bagsidens dækning af 300-året for Hans Egedes ankomst til Grønland.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Glasplade i Engelsk-Dansk Biscuits Fabriks arkiv i Rigsarkivet, fotograf ukendt. Affotografering: Kenn Tarbensen.
Foto: Glasplade i Engelsk-Dansk Biscuits Fabriks arkiv i Rigsarkivet, fotograf ukendt. Affotografering: Kenn Tarbensen.

Ejnar Mikkelsen (med grå anorak) og andre ekspeditionsdeltagere i græsset på Fame Øer med kiksbøtter i forgrunden.

Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Bagsiden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For nylig kiggede jeg i Engelsk-Dansk Biscuits Fabriks arkiv i Rigsarkivet. Her lå blandt andet en lille æske med fotografiske glasplader, nogle var knækkede, én var hel, men motivet er det samme: en flok mænd siddende på et græsareal foran et lille klippefjeld. Foran dem står nogle store metalbøtter fra Engelsk-Dansk Biscuits Fabrik. Det sidste er selvfølgelig forklaringen på, at glaspladerne findes i fabrikkens arkiv og i øvrigt er indlagt i en kuvert med fortrykt afsender: Chr. Stau, Charlottenlund. Det var fabrikkens direktør. På kuvertens forside er skrevet: »Billeder fra Kapt. Mikkelsens Exp«. Kiks er jo en god ting at have med på rejser – men mændene sidder også med et lille kogeblus, så kiksbøtterne kan også være brugt til andet forråd.

I år er det 300 år siden, at Hans Egede rejste til Grønland og koloniserede landet, en begivenhed så stor, at dronningen nævnte den i nytårstalen, da hun agter at sejle derop i år. Så bliver der nok lidt festivitas i Nuuk (Godthåb), men en tur på græsset på Fame Øer i Østgrønland bliver det vel næppe til. Det østlige Grønland er ellers interessant i forhold til Danmarks besiddelse af Grønland. I 1920’erne rejste Norge tvivl om Danmarks adkomst til området – en rettighed, der først blev fastslået med Haag-dommen i 1933, hvor Norge endegyldigt blev sat på plads.

Her kommer glaspladen ind i billedet. Kaptajn og polarforsker Ejnar Mikkelsen (1880-1971) udgav i 1925 bogen ’Med ’Grønland’ til Scoresbysund’, og heri er billedet også gengivet. Bogen handlede om den heroiske bedrift, som han sammen med 20 andre havde udført året forinden. Med skibet ’Grønland’ fyldt med byggetømmer og andet godt var de med støtte fra private donatorer i Danmark sejlet til Scoresby Sund på Østgrønland for at bygge en koloni, et udsted, ja, en dansk forpost som værn mod irriterende nordmænd. Det blev til byen Scoresbysund (Ittoqqortoormiit), hvor der højt oppe på fjeldet nu står en statue af Ejnar Mikkelsen.