Minibusser som denne er netop blevet sat på gaden i Las Vegas, hvor de fragter turister rundt i fast rutefart - helt uden en menneskelig chauffør.
Foto: AAA

Minibusser som denne er netop blevet sat på gaden i Las Vegas, hvor de fragter turister rundt i fast rutefart - helt uden en menneskelig chauffør.

Tech

I Las Vegas kører minibusserne uden chauffører

Gambling-mekkaet er den seneste by, der har taget selvstyrende biler og busser til sig på offentligt plan.

Tech

Det kan være svært at stå på benene i Las Vegas, når man har festet og gamblet hele natten. Så er det sidste, man har lyst til, at gå en kilometer for at få sig en ordentlig tømmermænds-morgenmad. Men så kan man jo heldigvis tage bussen, og nu kan man endda undslippe chaufførens dømmende blik, når man træder ind. Nu kører der nemlig minibusser rundt uden buschauffører i Las Vegas.

I fast, selvstyret rutefart

’Sin City’ er blevet den seneste i rækken af amerikanske storbyer, der tillader eksperimenter med selvstyrende biler i byens gader. I Las Vegas er bystyret endda gået så meget ind i projektet, at de selv har sat førerløse køretøjer ind til at løse opgaver, der tidligere krævede en chauffør.

Helt konkret er der tale om et samarbejde mellem Las Vegas og det amerikanske svar på FDM, der hedder American Automobile Association eller blot AAA. Resultatet er en række minibusser, der fra onsdag er begyndt at køre i faste ruter omkring det oprindelige, gamle Las Vegas nord for The Strip , der har Fremont Street som centrum. Det er gratis at køre med bussen.

Minibusserne kommunikerer med områdets lyssignaler og kan kun at køre op til 25 kilometer i timen. Skulle nogle mennesker alligevel være en smule nervøse ved at sætte sig ind i en førerløs bus, giver bystyret og AAA dem lidt ekstra incitament til at gøre det alligevel. For hver passager, der stiger om bord i busserne i forsøgsperioden, vil de to instanser nemlig donere en dollar til ofrene for den massakre, der for nylig fandt sted i Las Vegas.

Taxa-versionen kører dobbelt så hurtigt

Disse minibusser er leveret af firmaet Navya, og netop dette firma skaber lige nu overskrifter. Det gør Navya, fordi firmaet ser ud til at overhale nogle af de tunge drenge som Googles søsterselskab Waymo, Uber og deres ærkerival, Lyft. Alle tre kæmper lige nu om at komme først med en selvkørende taxa-service, sammen med partnere såsom Volvo, Ford og Fiat/Chrysler.

Men Navya har netop annonceret, at de med succes har overført den selvstyrings-teknologi, de har brugt i Las Vegas-minibusserne, til en noget mindre MPV. Disse kan fragte op til seks passagerer rundt i et bymiljø, og modsat minibusserne kan de køre op til cirka 50 kilometer i timen.

Den selvkørende MPV har fået navnet ’The Autonom Cab’ og er ifølge Navya klar til at indtage gaderne nu. Så langt er konkurrenterne endnu ikke kommet. Men Navya har ikke tænkt sig selv at starte en taxa-service. I stedet vil de forsøge at sælge ’The Autonom Cab’ til andre tjenester, der allerede har en infrastruktur i form af apps og kunder.

Med andre ord er det endnu ikke slået fast med syvtommersøm, hvornår man et sted i USA kan sætte sig ind i en selvstyrende taxa, og ikke bare en selvkørende minibus. Men det ser ud til at være rykket væsentligt tættere på.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce