Kropscannere og røntgenmaskiner på hver metrostation. Krav om ID-numre på de sociale medier, så kritiske udtalelser kan spores, og bagmændene straffes. Eller kinesisk dagligdag, som man kan kalde det i et land, hvor overvågning gennem teknologier som ansigtsgenkendelse er mere regel end undtagelse.
Nu eksporterer Kina også deres overvågningsteknologi til udviklingslande i Afrika. Senest har det kinesiske firma, CloudWalk Technology, underskrevet en aftale med den zimbaweanske regering om at levere overvågningsteknologi til landet. Det er det første kinesiske projekt med kunstig intelligens i Afrika.
Teknologien vil gøre det zimbabweanske styre, der i forvejen har ry for at være på kant med menneskerettighederne, i stand til at kopiere den overvågning, der i dag gør det muligt for det kinesiske styre at overvåge befolkningen.
Ansigtsgenkendelsesteknologi gennem offentlige overvågningskameraer er én af de overvågningsmetoder, der vil finde vej til det afrikanske land. Ifølge Peter Kruse, sikkerhedsekspert ved CSIS, kan teknologien sidestilles med det velkendte fingeraftryk:
»Vores ansigter er ligesom fingeraftrykket unikt. Der er nogle mønstre og træk, som man ved hjælp af softwareteknologi kan måle og med meget stor præcision koble til et billede eller en livevideo af en person«, siger han.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her