0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Truslen fra flugtvarianter skyder et nyt vaccinekapløb i gang

I kampen for at komme de nye flugtvarianter fra Sydafrika og Brasilien til livs er forskere og virksomheder gået i gang med at opdatere deres vacciner. Her vil rna-vaccinerne vil være de nemmeste at justere, siger to danske eksperter, som sætter stor pris på den hurtige handlekraft.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Producenterne af de effektive rna-vacciner har allerede sat gang i arbejdet med at opdatere deres vacciner, så de er klar til mødet med flugtvarianterne fra Sydafrika og Brasilien, som er begyndt at vinde frem. Man gør det for en sikkerheds skyld, hvis de nuværende rna-vacciner viser sig at være mindre effektive mod flugtvarianterne. Så når 83-årige fra Endelave skal vaccineres næste gang før en ny bølge med corona i fremtiden, kan det blive med en vaccine, der er skræddersyet til at takle flugtvarianterne. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Viden

Kampen mod coronavirus begyndte som en ulige kamp. Angriberen kunne let indtage den menneskelige krop, fordi vi ikke havde skyggen af et immunforsvar mod den helt nye virus.

Men så småt vil kampen vendes til vores fordel, i takt med at flere og flere verdensborgere bliver smittet med virus, og vaccinerne rulles ud, og vi dermed mobiliserer et immunforsvar mod verdens store plage.

Coronavirussen vil dog ikke give op uden kamp. For i takt med at den smitter fra person til person, vil der opstå tilfældige fejl i den genetiske kode – såkaldte mutationer. For det meste har de ikke nogen betydning for, hvordan virus opfører sig. Men en sjælden gang imellem kan en ændring give virussen en overlevelsesfordel.

Det sker, når den nye mutantvirus – den nye variant – pludselig kan omgå immunforsvaret og på ny blive en udfordring for menneskekroppen. Dem kalder man flugtvarianter.

Det er måske det, vi er vidne til lige nu, selvom formodningen hviler på et tyndt videnskabeligt grundlag: nemlig når det gælder de to smitsomme flugtvarianter fra Sydafrika og Brasilien, som hurtigt vinder frem i deres respektive lande, hvor man tidligere har oplevet store udbrud af smitte med coronavirus. Det har tændt en rød advarselslampe hos førende viruseksperter, som frygter, at flugtvarianterne vil kunne smitte nogle af dem, der allerede har haft sygdommen, og måske gøre vaccinerne mindre effektive.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere