Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MORTEN LANGKILDE
Foto: MORTEN LANGKILDE

Det er chokolade og ikke kys, du skal vælge, hvis du vil have et ekstra kick.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chokolade bedre end kys

Et stykke chokolade giver en længere nydelse end hede kys, viser forsøg blandt britiske par.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal opmuntringen være et hedt kys fra kæresten eller et stykke chokolade, der langsomt smelter på tungen?

Et stykke smeltende chokolade, hvis du vil have den længste og bedste nydelse.

Det hævder den britiske forsker i neuropsykologi, Dr. David Lewis fra forskerenheden Mind Lab, der har specialiseret sig i at måle menneskelige følelser.

Han har gennemført en undersøgelse for at måle effekten af kys imod indtag af chokolade. Forsøget blev gennemført ved at måle hjerterytme og hjerneaktivitet på britiske par i 20'erne, mens de først spiste smeltende chokolade og siden kyssede.

Fire gange mere nydelse Og tendensen er tydelig ifølge Lewis.

»Chokolade skaber en længere nydelse end kysseriet, og fordoblede samtidig forsøgspersonernes hjerterytme. Og det kick varede i flere tilfælde fire gange så lang tid ved chokoladeindtaget som ved det mest passionerede kys«, siger David Lewis.

Smeltende chokolade hemmeligheden
Han forklarer ydermere, at chokolades psykologisk, aktive effekt længe har været kendt, men at hemmeligheden bag den ekstra stærke effekt kan være at lade det smelte på tungen. Forsøget viste også, at alle hjernens centre blev aktiveret meget mere intenst under chokolade-spisningen end under kyssene.

Forsøgspersonerne havde elektroder på hovedbunden og bar en monitor ved hjertet under de to tests. På den måde kunne forskerholdet måle reaktionerne undervejs.

Det var ikke kun kvinder, der reagerede stærkt på det smeltende eliksir. Mænd reagerede ligeså kraftigt og på samme måde.

»Og det var virkelig en overraskende og fascinerende opdagelse«, siger David Lewis.

Lykkestof

Chokolade indeholder phenylethylamin, der kan øge indholdet af endorfiner, som gør os glade og opløftede, i hjernen. Derudover indeholder det også koffein, der pepper os op.

Det kan være en del af forklaringen på, hvorfor det giver folk en opløftende fornemmelse at spise - og hvorfor man kan blive afhængig af chokolade.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden