Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Fedtfordeling. Begge disse personer har et BMI på 30 - men med forskellig fedtfordeling.Personen til venstre har fedtet på maven, og det er farligst. Netop mavefedtet tages der højde for i den nye BVI-måleteknik.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskerne siger farvel til BMI - maven skal med i målingen af din vægt

Britiske forskere lancerer nyt system, der måske skal erstatte den gamle BMI-måling af folks overvægt.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farvel til BMI - goddag til BVI.

Sådan lyder budskabet fra en stor gruppe britiske forskere.

De har netop præsenteret et nyt koncept til graduering af folks vægt og overvægt, som de mener bør afløse det velkendte BMI.

De peger på, at svagheden ved BMI er, at BMI er baseret alene på forholdet mellem højde og vægt og ikke tager højde for fordelingen af fedtet på kroppen. Det gør BVI, som udføres ved hjælp af en skanning i 3-D.

Body Volume Index På et pressemøde i Birmingham blev BVI, der er designet af Select Research, lanceret som 'en ny fedmemåling til det 21. århundrede'. BVI står for Body Volume Index, mens BMI står for Body Mass Index (kropsmasseindeks).

LÆS MEREBody Volume Index ( eksternt link til bodyvolume.com)

Bag projektet ligger en generel utilfredshed med BMI, som det meste af verden har lært at kende gennem rigtigt mange år. Først og fremmest som en slags tommelfingerregel om, hvordan det står til med ens vægt.

BMI var aldrig tænkt som et redskab til individuel beregning af fedme

SE HERMål dit BMI ( eksternt link)

Ved en BMI-måling tages der imidlertid ikke højde for hvor på kroppen, et menneskes overvægt sidder. Og det er en afgørende svaghed, mener forskerne.

Vigtigt advarselssystem
»Den tredimensionelle BVI-måling sætter lægerne i stand til at forstå mere om fordelingen af en patients fedtniveauer, Især i maveregionen, som er en vigtig indikator for en patients helbred«, siger professor Ian Nabney fra Aston University.

Han fortsætter:

»Dette kan vise sig at være et vigtigt advarselssystem til tidligt at identificere personer, der især har risiko for hjertesygdom, slagtilfælde og diabetes«.

Det farlige mavefedt
Senere års forskning har slået fast, at det er væsentligt farligere at have fedtet siddende på maven end på bagdelen og lårene.

LÆS ARTIKEL

»De fleste mennesker er i dag klar over, at det at have en ekstra vægt omkring maven betyder, at de har en større helbredsrisiko, i sundhedsvæsenet almindeligvis kendt som central fedme«, siger Richard Barnes fra Select Research.

»Hvad BVI nu kan tilbyde verden, er en splinterny måde at måle maveregionen, som BMI simpelthen ikke kan. BMI var aldrig tænkt som et redskab til individuel beregning af fedme. Og vi mener, at efter næsten 200 år, fortjener hver enkelt patient at blive målt på en måde, som tager højde for deres egen kropsform og livsstil«, siger Richard Barnes.

Ideen kom fra børnetøj
Forskerne fra Aston University har analyseret data fra mange forskellige kilder for at etablere 'normer' for fedt i de lægeligt set relevante dele af kroppen.

De har samtidig taget højde for alder og køn og evalueret måleteknikkens effektivitet.

Selve BVI-teknikken er inspireret af arbejde, som Select Research har udført for en række børnetøjsproducenter, som brugte 3-D skannere til at analysere børns kropsformer.

Til 'eksamen' hos NICE

Om BVI-metoden kommer til at gå sin gang verden over i lighed med BMI, kan man naturligvis endnu ikke vide .

I første omgang skal BVI bedømmes af det britiske NICE-institut med henblik på eventuelt at afløse BMI i det britiske sundhedsvæsen.

INDBLIK Læs om NICE ( eksternt link)

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden