Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ROMAS DABRUKAS/AP
Foto: ROMAS DABRUKAS/AP

Dyreliv. Isbjørne hører naturligt hjemme omkring Svalbard.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havet i Arktis har ikke været varmere i 2.000 år

Norske forskere påpeger, at havtemperaturen ved Svalbard er steget alarmerende med to grader på 30 år.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Havet rundt om den norske øgruppe Svalbard har aldrig været så varmt, som det er nu. Det viser et studie, som fire forskere fra Universitetet i Tromsø (UiT) i Nordnorge har offentliggjort i det nye nummer af det videnskabelige tidsskrift Science.

Marine aflejringer på havbunden vest for Svalbard viser, at temperaturen aldrig har været højere i de seneste 2.000 år.

»I en periode på 2.000 år har temperaturen i Golfstrømmen ud for Svalbard ligget på omkring 3,5 grader. De seneste 30 år er temperaturen steget med omkring to grader. Det er usædvanligt meget i et 2.000-årigt perspektiv«, siger professor Morten Hald, UiT.

Mikroskopiske dyr fortæller historien

Sammen med maringeologer fra Tyskland og USA har forskerne på det nordnorske universitet fundet ud af, at temperaturstigningen mod nord er langt højere end stigningen i havtemperaturen globalt.

»Der har aldrig været så varmt her i nord, som der er nu«, siger Hald, der er professor i havgeologi ved UiT og Science-artiklens forfatter. Studierne styrker teorien om, at den globale opvarmning er kraftigst i nordområderne.

Sammen med de andre forskere har han rekonstrueret temperaturen i havet ved at studere fossiler af små encellede dyr, som oprindelig levede i havet og senere er aflejret på havbunden.

Med kendskabet til denne dyregruppe,og hvilke krav, den har til havtemperaturer, er temperaturen i havet blevet bestemt ved at studere artssammensætningerne og forholdet mellem magnesium og kalsium.

Forskerne har studeret fossilerne i sedimentkerner, som er hentet på 1.500 meters dybde i Framstrædet ud for vestkysten af Svalbard.

»Der er ingen oplagte naturkræfter eller årsager, der kan forklare denne voldsomme opvarmning og temperaturstigning«, siger den norske professor, som mener, at myndighederne derfor er nødt til at have en beredskabsplan.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden